Tiramisu truskawkowe

tiramisu truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi, jajek, serka mascarpone, cukru pudru oraz truskawek. Analogicznie jak w przypadku klasycznego tiramisu, najpierw należy ubić żółtka z cukrem pudrem, następnie połączyć je z serkiem mascarpone oraz ubitą pianą z białek. Zamiast espresso do nasączenia biszkoptów należy użyć zblendowanych truskawek (biszkopty trzymamy zanurzone przez około minutę). Następnie w foremce układamy biszkopty, na nie wykładamy połowę kremu mascarpone, pokrojone truskawki, ponownie biszkopty, krem i całość dekorujemy truskawkami. Możesz też przygotować tiramisu w prostokątnym naczyniu (najlepiej prezentuje się w przezroczystym). Wystarczy na dno wyłożyć biszkopty, zalać je połową musu truskawkowego, przykryć połową kremu mascarpone. Na krem należy wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, mus truskawkowy oraz mascarpone. Całość można udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.

tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Ciasto bez pieczenia, Deser
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 250 g serka mascarpone
  • ½ kg truskawek
  • 3 jajka
  • 160 g cukru pudru
  • 30 biszkoptów Savoiardi

Sposób przygotowania
 

  • Jajka sparz wrzątkiem.
  • Żółtka ubij z 60 gramami cukru pudru.
  • Do ubitych żółtek dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Białka ubij, dodaj 60 gram cukru pudru i zmiksuj do połączenia składników.
  • Do żółtek dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i ⅕ odłóż na bok.
  • ⅘ truskawek zblenduj z 40 gramami cukru.
  • Połowę biszkoptów zanurz w zblendowanych truskawkach i zaczekać minutę, aż nasiąkną. Następnie ułóż je na dnie foremki.
    UWAGA! Możesz też wyłożyć nimi dno foremki i wylać na nie ½ musu truskawkowego.
  • Na truskawki/nasączone biszkopty wyłóż ½ kremu mascarpone.
  • Kilka truskawek pokrój w plasterki i ułóż na kremie mascarpone.
  • Na truskawki wyłóż kolejną warstwę biszkoptów (lub wyłóż same biszkopty i zalej je resztą musu), krem mascarpone i całość udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami.
  • Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady

  • Truskawki na wierzch najlepiej pokroić tuż przed podaniem.
  • Tiramisu truskawkowe najlepiej zjeść w ciągu 2 dni od przygotowania.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!