Tiramisu truskawkowe
Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi, jajek, serka mascarpone, cukru pudru oraz truskawek. Analogicznie jak w przypadku klasycznego tiramisu, najpierw należy ubić żółtka z cukrem pudrem, następnie połączyć je z serkiem mascarpone oraz ubitą pianą z białek. Zamiast espresso do nasączenia biszkoptów należy użyć zblendowanych truskawek (biszkopty trzymamy zanurzone przez około minutę). Następnie w foremce układamy biszkopty, na nie wykładamy połowę kremu mascarpone, pokrojone truskawki, ponownie biszkopty, krem i całość dekorujemy truskawkami. Możesz też przygotować tiramisu w prostokątnym naczyniu (najlepiej prezentuje się w przezroczystym). Wystarczy na dno wyłożyć biszkopty, zalać je połową musu truskawkowego, przykryć połową kremu mascarpone. Na krem należy wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, mus truskawkowy oraz mascarpone. Całość można udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
Tiramisu truskawkowe
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- ½ kg truskawek
- 3 jajka
- 160 g cukru pudru
- 30 biszkoptów Savoiardi
Sposób przygotowania
- Jajka sparz wrzątkiem.
- Żółtka ubij z 60 gramami cukru pudru.
- Do ubitych żółtek dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Białka ubij, dodaj 60 gram cukru pudru i zmiksuj do połączenia składników.
- Do żółtek dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i ⅕ odłóż na bok.
- ⅘ truskawek zblenduj z 40 gramami cukru.
- Połowę biszkoptów zanurz w zblendowanych truskawkach i zaczekać minutę, aż nasiąkną. Następnie ułóż je na dnie foremki.UWAGA! Możesz też wyłożyć nimi dno foremki i wylać na nie ½ musu truskawkowego.
- Na truskawki/nasączone biszkopty wyłóż ½ kremu mascarpone.
- Kilka truskawek pokrój w plasterki i ułóż na kremie mascarpone.
- Na truskawki wyłóż kolejną warstwę biszkoptów (lub wyłóż same biszkopty i zalej je resztą musu), krem mascarpone i całość udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami.
- Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Porady
- Truskawki na wierzch najlepiej pokroić tuż przed podaniem.
- Tiramisu truskawkowe najlepiej zjeść w ciągu 2 dni od przygotowania.
Zostaw komentarz