Deser z galaretką poziomkową
Latem wybieramy lżejsze desery, a szczególną popularnością cieszą się te z owocami sezonowymi. Poniżej znajdziesz przepis na deser owocowo-jogurtowy z galaretką poziomkową. Jeśli nie masz poziomek, z powodzeniem możesz je zastąpić truskawkami, brzoskwiniami lub innymi owocami, które lubisz i masz akurat masz pod ręką. Sam deser jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy rozrobić dwie galaretki – jedną owocową, drugą przezroczystą. Pierwszą zalewamy umyte owoce, drugą mieszamy z jogurtem i wylewamy na zastygniętą warstwę „owocową”. Gotowy deser można ozdobić owocami sezonowymi i listkami mięty.
Deser z galaretką poziomkową
Składniki
- 200 g poziomek
- 1 galaretka poziomkowa
- 1 galaretka przezroczysta
- 250 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Galaretkę poziomkową przygotowuj zgodnie z informacją z opakowania. Odstaw do ostygnięcia.
- Poziomki umyj i umieść w pucharkach, a następnie zalej galaretką poziomkową.
- Pucharki wstaw do lodówki.
- Przezroczystą galaretkę rozrób w 160 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy przezroczysta galaretka będzie zimna, dodaj do niej jogurt i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Galaretkę jogurtową wylewamy do pucharków z poziomkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Porady
- Gotowy deser możesz udekorować świeżymi owocami.
- Jeśli nie masz pod ręką galaretki poziomkowej możesz zastąpić ją np. truskawkową.
- Poziomki możesz zastąpić pokrojonymi w cząstki truskawkami.
Zostaw komentarz