Matchamisu – tiramisu z matchą

抹茶ティラミス
Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao i espresso do jego przygotowania niezbędna jest matcha, najlepiej kulinarna. Samo matchamisu jest jednym z prostszych deserów jakie można zrobić. Wystarczy przygotować krem z mascarpone, żółtek oraz cukru, a następnie przełożyć nim warstwy nasączonych biszkoptów. Całość należy schłodzić w lodówce oraz przed podaniem posypać deser matchą. To co znajdzie się na górze oraz czym zostaną nasączone biszkopty, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcesz, japońskie tiramisu możesz przyozdobić malinami.

Matchamisu, czyli tiramisu z matchą
Akcesoria
- prostokątna forma o wymiarach 15×25 cm
Składniki
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 1 opakowanie biszkoptów Savoiardi (200 g – około 30 sztuk)
- 1½ szklanki wody
- 4 łyżeczki matchy kulinarnej
Sposób przygotowania
- Wodę zagotuj, a następnie ostudź do 70 – 80°C.
- Do wody dodaj 2 łyżeczki matchy i energicznie wymieszaj.UWAGA! Możesz do tego celu użyć spieniacza do mleka.
- Żółtka ubij z cukrem aż zbieleją.
- Do żółtek stopniowo dodawaj mascarpone, cały czas ubijając. Gdy masa zgęstnieje przerwij ubijanie.
- Wymieszaj jeszcze raz ostudzoną matchę.
- Biszkopty zanurzaj na chwilę w matchy i układaj je na dnie formy. UWAGA! Nie trzymaj biszkoptów zbyt długo w matchy, bo zaczną się rozpadać.
- Gdy całe dno będzie wyłożone, całość delikatnie oprósz matchą i wyłóż na nią połowę masy.
- Masę rozprowadź równomiernie, a następnie posyp matchą.
- Ponów kroki – ułóż warstwę nasączonych matchą biszoptów, oprósz matchą i wyłóż pozostałą masę, a następnie ją rozprowadź równomiernie.
- Wstaw matchamisu do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Przed podaniem posyp całość pozostałą matchą.
Zostaw komentarz