Panna cotta

panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w książkach kucharskich dopiero po 1960 roku, a od 2001 roku panna cotta znajduje się na liście tradycyjnych deserów z rejonu Piedmont. Jest to jeden z najprostszych deserów na świecie, w którego skład wchodzą zaledwie 4 składniki – śmietana, cukier, żelatyna oraz wanilia. Co prawda przepisów na panna cottę jest wiele. Do jednej wykorzystuje się mieszankę mleka ze śmietanką, do drugiej tylko śmietankę (taki przepis znajdziesz poniżej). Tak samo jest z dodatkami, np. część przepisów wymaga dodania wina Marsala lub rumu, do innych dodaje się samą wanilię.

Sposoby na przygotowanie panna cotty z mleka i śmietanki:

  1. Żelatynę gotuje się razem z mlekiem i na koniec dodając do całości cukier oraz śmietankę.
  2. W jednym rondelku podgrzewa się żelatynę i mleko, a w drugim śmietankę oraz cukier. Następnie obie mieszanki łączy się w jedną.

Sposoby na ozdobienie panna cotty sosem karmelowym:

  1. Karmel wylewa się do uprzednio przygotowanych foremek. Zanim zastygnie rozprowadza się go po ściankach naczynia. Dopiero do tak przygotowanych foremek wylewa się masę śmietankową. Jest to najbardziej tradycyjna technika przygotowywania tego deseru.
  2. Wyciągnięcie desery z foremek poprzez umieszczenie go do góry dnem na talerzu, a następnie polanie całości sosem karmelowym.
panna cotta

Panna cotta

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Deser
Kuchnia Włoska
Porcje 3 porcje

Składniki
  

Masa śmietanowa
  • 230 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 5 g żelatyny
  • ½ laski wanilii
Karmel
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania
 

  • Żelatynę przesyp do garnka i wlej do niej łyżkę zimnej wody. Pozostaw na 10 minut aby napęczniała.
  • Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wydrąż nasionka.
  • Do rondelka wlej śmietankę, wsyp cukier i nasionka wanilii. Cały czas mieszając, zagotuj śmietankę i ściągnij z ognia.
  • Do śmietany dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
  • Przelej masę śmietanową do trzech pojemników, poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem panna cotty przygotuj sos.
  • Na patelnię wysyp równomiernie cukier, ustaw średni ogień i poczekaj aż cały cukier się rozpuści. Nie mieszaj.
  • Gdy cukier zacznie brązowieć, dolej wodę i wymieszaj. Zdejmij całość z ognia i odstaw do ostygnięcia.
    UWAGA! Jeśli poczujesz, że cukier się przypala to znaczy, że jest do wyrzucenia i trzeba zacząć od nowa.
  • Aby wyciągnąć panna cottę z foremek, zanurz je na chwilę w gorącej wodzie i wyłóż na talerz.
  • Na koniec polej całość sosem karmelowym.

Porady

  • Tradycyjnie panna cottę podaje się na talerzach, ale możesz ją też podać w pucharkach, w których się chłodziła. Na wierzch możesz użyć tradycyjnego sosu karmelowego, sosu z owoców lub czekoladowego.
  • Przepis na panna cottę możesz przerobić według własnych preferencji i np. zamiast wanilii dodać do niej czekoladę, posiekane zioła (np. miętę) lub owoce.
  • Jeśli panna cotta się rozwarstwi, najprawdopodobniej była zbyt ciepła lub nie była dobrze wymieszana. Aby tego uniknąć wystarczy odstawić gotową panna cottę do ostygnięcia i przed włożeniem do lodówki, ponownie ją zamieszać.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!