Domowy budyń

W sklepach jest ogrom różnych gotowych mieszanek budyniowych, ale nie musisz z nich korzystać jeśli nie chcesz. Domowy budyń przygotujesz zaledwie w kilka chwil i możesz do niego dodać ulubione smaki, np. startą czekoladę, kakao, liofizowane owoce, ziarenka z laski wanilii itd. Do przyrządzenia najbardziej podstawowego budyniu potrzebujesz wyłącznie paru składników – mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeśli chcesz aby budyń miał nieco bardziej zbitą i kremową konsystencję możesz do niego dodać jedno jajko. Samo przygotowanie niczym nie różni się od zrobienia budyniu z saszetki, czyli mieszasz składniki z zimnym mlekiem, a później wlewasz je do garnka z gotującym się mlekiem i mieszasz aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Budyń
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- ⅓ szklanki zimnego mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem oraz jajkiem.
- Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dolej wcześniej przygotowaną mieszankę i cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje.
- Rondelek zdejmij z ognia i gotowy budyń przełóż do pucharków. ⅓
Porady
- Jeśli chcesz otrzymać budyń:
- waniliowy – dodaj 1 łyżkę cukru i opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Możesz też zagotować mleko w rondelku z wydrążoną zawartością laski wanilii, a następnie postępować zgodnie z powyższą instrukcją.
- czekoladowy – do ⅓ szklanki zimnego mleka dodaj 1-2 łyżki kakao lub startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę.
Zostaw komentarz