Ananas w cieście kokosowym

W praktycznie każdej knajpie serwującej chińskie dania, w menu z deserami, znajduje się banan w cieście lub ananas w cieście. Przygotowanie tego szybkiego deseru we własnym domu nie jest skomplikowane i czasochłonne, a można go zrobić trochę po swojemu. Poniżej przepis na ananasa w mocno kokosowym cieście. Jeśli nie przepadasz za wiórkami kokosowymi, możesz z nich zrezygnować i obsmażyć ananasa w zwykłym, gęstszym cieście naleśnikowym.

Ananas w cieście kokosowym
Składniki
- 1 puszka ananasa w plastrach
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru (do posypania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Plastry ananasa odsącz z zalewy i osusz na ręcznikach papierowych.
- Mleko, jajko, śmietanę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj.UWAGA! Zamiast cukru, możesz do ciasta dodać zalewę z ananasa. Konsystencja ciasta powinna być znacznie gęstsza niż w przypadku ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka lub zalewy.
- Do ciasta dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Ananasa zanurz w cieście i smaż na głębokim oleju, aż się zrumieni z obu stron.
Porady
- Plastry ananasa podawaj posypane cukrem pudrem.
Zostaw komentarz