Gofry bananowe
Chyba nie ma osoby nie lubiącej gofrów, zwłaszcza tych sprzedawanych nad morzem. Klasyczny przepis na gofry można nieco urozmaicić dodając do ciasta zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana. Takie gofry są znacznie słodsze, cięższe i bardziej sycące niż te, które znamy z kawiarni.
Gofry bananowe
Składniki
- 1 banan
- 170 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Banana obierz, pokrój w kawałki i zblenduj.
- Do banana dodaj wszystkie składniki i ponownie zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gofry smaż w nagrzanej i nasmarowanej tłuszczem gofrownicy aż się zrumienią z obu stron.
Zostaw komentarz