Pieczone śliwki z lodami
Dzięki marynacie korzennej śliwki zyskują całkowicie inne oblicze. Nie tylko są bardzo aromatyczne, ale również bardzo kwaśne ze względu na dużą ilość soku z cytryny. Dlatego tak dobrze komponują się ze słodkimi i chłodnymi lodami.
Pieczone śliwki z lodami
Składniki
- 400 g śliwek
- lody waniliowe
Marynata
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wyciśnij sok z cytryny do miseczki, dodaj pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Owoce zalej marynatą i wstaw do lodówki na 8 godzin.
- Wyciągnij owoce z lodówki i poczekaj chwilę aby nabrały temperatury pokojowej.
- Owoce wstaw do piekarnika i piecz w 200°C przez 20 minut.
- Podawaj na ciepło z gałką lodów.
Porady
- Deser możesz udekorować listkami świeżej mięty.
- Tak upieczone owoce możesz też wykorzystać do stworzenia domowych powideł śliwkowych – wystarczy umieścić je w garnku z grubym dnem i gotować około godzinę aż się całkowicie rozpadną a nadmiar wody odparuje.
Zostaw komentarz