Pieczone śliwki z lodami

pieczone śliwki z lodami

Dzięki marynacie korzennej śliwki zyskują całkowicie inne oblicze. Nie tylko są bardzo aromatyczne, ale również bardzo kwaśne ze względu na dużą ilość soku z cytryny. Dlatego tak dobrze komponują się ze słodkimi i chłodnymi lodami.

pieczone śliwki z lodami

Pieczone śliwki z lodami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Marynowanie 8 hrs
Danie Deser
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 400 g śliwek
  • lody waniliowe
Marynata
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania
 

  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  • Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym.
  • Wyciśnij sok z cytryny do miseczki, dodaj pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
  • Owoce zalej marynatą i wstaw do lodówki na 8 godzin.
  • Wyciągnij owoce z lodówki i poczekaj chwilę aby nabrały temperatury pokojowej.
  • Owoce wstaw do piekarnika i piecz w 200°C przez 20 minut.
  • Podawaj na ciepło z gałką lodów.

Porady

  • Deser możesz udekorować listkami świeżej mięty.
  • Tak upieczone owoce możesz też wykorzystać do stworzenia domowych powideł śliwkowych – wystarczy umieścić je w garnku z grubym dnem i gotować około godzinę aż się całkowicie rozpadną a nadmiar wody odparuje.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!