Domowe lody śmietankowe
Latem najczęściej szukamy sposobu na ochłodzenie. Zdecydowanym liderem są w tym wypadku lody. Jemy je nie tylko na deser, ale również jako chłodną przekąskę w ciągu dnia. Najczęściej wybieramy te ze sklepu lub z pobliskiej lodziarni, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je we własnym domu i to bez specjalistycznego sprzętu. Jedyny minus jest taki, że lody zamarzają kilka godzin i musimy co pewien czas je zblendować.
Poniżej znajdziesz przepis na domowe lody śmietankowe, do których przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników – śmietanki, pełnego mleka oraz cukru. Aby zrobić lody śmietankowe, należy połowę śmietanki podgrzać z cukrem aż do jego rozpuszczenia, następnie dolewa się pozostałą część śmietanki i mleko. Następnie całość należy dokładnie wymieszać, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Teraz co godzinę należy wyciągnąć pojemnik i zblendować jego zawartość, aby pozbyć się grudek lodu. W zależności od kształtu pojemnika, proces ten może zajmować od kilku godzin nawet do kilkunastu. U siebie lody robię tuż przed snem, wlewam je do stosunkowo małego pojemnika i pierwsze blendowanie robię dopiero po przebudzeniu, następne dopiero za godzinę. W tym wypadku przydaje się minutnik, ponieważ łatwo zapomnieć o kolejnych mieszaniach.
Domowe lody śmietankowe
Składniki
- 330 ml śmietanki 30%
- 170 ml mleka 3,4%
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
- Połowę śmietanki wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj do jego rozpuszczenia.
- Zdejmij rondelek z ognia, wlej pozostałą śmietankę, mleko i dokładnie wymieszaj.
- Przelej całość do pojemnika na lody i wstaw do zamrażalnika.
- Co godzinę wyjmuj pojemnik z zamrażalnika i blenduj zawartość.
- Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję, możesz zacząć je nakładać do pucharków.
Porady
- Lody najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, gdy osiągną odpowiednią konsystencję.
Zostaw komentarz