Daifuku mochi

daifuku mochi
大福餅, 大福

Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego ryżu i słodkiego wypełnienia jakim jest pasta anko. Najczęściej podaje się je w towarzystwie zielonej herbaty.

Japońska tradycja

Co roku, w Japonii, odbywa się mochitsuki (餅つき), czyli ceremonia rozbijania zebranego ryżu na mochi. Dzień wcześniej ryż płucze się, a następnie zalewa wodą aby przez noc napęczniał. Z rana ryż wrzuca się do specjalnych drewnianych pojemników (seiro – 蒸篭) i gotuje na parze. Po ugotowaniu, umieszcza się go w dużych moździerzach (usu – 碓) i ubija przy pomocy drewnianego młota (kine – 杵). Sam proces jest czasochłonny i wymaga pracy kilku osób jednocześnie.

Daifuku ma wiele twarzy

Na rynku dostępnych jest coraz więcej wariantów tego popularnego deseru, m. in.:

  • ichigo daifuku (イチゴ大福) – daifuku nadziane pastą anko oraz zawierające w sobie całą truskawkę. Ze względu na sezonowość truskawek, jada się je głównie wiosną.
  • macha daifuku (抹茶大福) – można znaleźć je w dwóch wariantach. W pierwszym z nich mamy klasyczne, białe ciasto i do tego nadzienie z herbatą matcha. W drugim wariancie mamy zielone ciasto i białe nadzienie (pasta shiro-an).
daifuku mochi

Daifuku mochi

Klasyczne daifuku mochi nadziewane jest pastą anko w wersji koshian lub tsubuan.
Przygotowanie 45 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Deser
Kuchnia Japońska
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 100 g mąki z kleistego ryżu
  • 180 ml wody
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 480 g pasty anko

Sposób przygotowania
 

  • Do miski wsyp mąkę z cukrem pudrem, a następnie dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli masz mikrofalę: przykryj miskę folią spożywczą, a następnie wstaw do mikrofali na 1 minutę (ustaw wysoką temperaturę). Wyciągnij miskę, zdejmij folię i wymieszaj całość przy użyciu zwilżonej silikonowej szpatułki. Przykryj miskę folią spożywczą i ponownie wstaw do mikrofali na 1 minutę. Wyciągnij miskę, wymieszaj zawartość i wstaw ponownie do mikrofali na 30 sekund.
  • Jeśli nie masz mikrofali: ciasto musisz ugotować na parze. Zagotuj wodę w garnku, wstaw koszyk/sitko do gotowania na parze i postaw na nim miseczkę z masą ryżową. Pokrywkę od garnka owiń w ręcznik lub ścierkę, aby skraplająca się woda nie wpadała do miseczki. Po 7 minutach gotowania wyciągnij miseczkę, wymieszaj jej zawartość przy użyciu wilgotnej silikonowej szpatułki, a następnie wstaw do garnka i gotuj 8 minut.
  • Gorące ciasto wymieszaj dokładnie, a następnie wyłóż na posypaną skrobią kukurydzianą stolnicę silikonową lub papier do pieczenia. Ciasto również posyp z góry skrobią i odstaw aby trochę ostygło.
  • Wałek oprósz skrobią kukurydzianą, a następnie rozwałkuj ciasto ryżowe i wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Przy użyciu foremki/szklanki o średnicy 9 cm wytnij z ciasta koła. Pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i również wytnij koła.
  • Folię spożywczą potnij na kwadraty nieco większe od kółek z ciasta. Każde koło połóż na folii, a następnie przy użyciu pędzelka usuń z nich nadmiar skrobi.
  • Na koła z ciasta ryżowego wyłóż łyżkę pasty anko, a następnie zawiń. Aby sobie ułatwić zadanie możesz najpierw połączyć dwie przeciwległe strony, później dwie pozostałe itd. Miejsce łączenia obsyp delikatnie skrobią, a następnie daifuku zawiń w folię.
  • Gotowe daifuku mochi przechowuj maksymalnie 2 dni w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Porady

  • Nie każda mąka ryżowa nada się do zrobienia mochi. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, aby to była mąka z ryżu kleistego (shiratamako lub mochiko). 
  • Zamiast skrobi kukurydzianej możesz użyć ziemniaczanej.
  • Jeśli nie masz w domu gotowej pasty fasolowej, możesz ją zrobić własnoręcznie korzystając z przepisu na domową pastę anko.
  • Używaj tylko białego cukru, ponieważ cukier trzcinowy zmieni nie tylko kolor mochi ale i smak.
  • Daifuku można nadziać pastą anko oraz całymi truskawkami (ichigo daifuku), lodami (aisu daifuku), yuzu (yuzu daifuku), itd. 
  • Zamiast pasty anko możesz użyć shiro-an, czyli białej pasty z fasoli limeńskiej (półksiężycowatej).
  • Przygotowując daifuku warto używać lateksowych rękawiczek, ponieważ ciasto się bardzo klei i też ciężko schodzi z dłoni. 
  • Pasta anko powinna być zimna, najlepiej wyciągnięta z lodówki, dzięki temu będzie łatwiej wokół niej zawinąć ryżowe ciasto.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!