Crème brûlée

creme brulee

Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada. Jednak najbardziej rozpoznawalnym elementem tego deseru jest chrupiący, skarmelizowany wierzch, który powstaje z brązowego cukru opalanego palnikiem cukierniczym.

creme brulee

Crème brûlée

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Deser
Kuchnia Francuska
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 85 g białego cukru
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek brązowego cukru

Sposób przygotowania
 

  • Do rondelka wlej śmietankę, dodaj wydrążone ziarenka z laski wanilii, pozostałą część laski oraz połowę cukru.
  • Podgrzewaj zawartość rondelka przez 5 minut na średnim ogniu lub do momentu, w którym zacznie się gotować.
  • W międzyczasie ubij żółtka z pozostałą częścią cukru na jednolitą, jasną pianę.
  • Ze śmietanki usuń pozostałości laski wanilii.
  • Gorącą śmietankę wlewaj cienkim strumieniem do ubitych żółtek, cały czas je ubijając.
  • Masę przelej do rondelka i podgrzewaj na dużym ogniu, cały czas ją mieszając.
  • Gdy masa śmietanowo-jajeczna zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dokładnie wymieszaj. Przy dnie zacznie gęstnieć, więc ważne jest aby cała miała jednakową konsystencję.
  • Masę rozlej do kokilek i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Zawartość każdej kokilki posyp łyżką brązowego cukru i opal przy użyciu palnika cukierniczego.

Porady

  • Jeśli za długo będziesz gotować masę śmietanowo-żółtkową zwarzy się i zaczną się z niej wytrącać grudki. Dlatego kluczowe jest ściągnięcie jej z ognia, gdy zacznie się gotować i na jej powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!