Crème brûlée
Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada. Jednak najbardziej rozpoznawalnym elementem tego deseru jest chrupiący, skarmelizowany wierzch, który powstaje z brązowego cukru opalanego palnikiem cukierniczym.
Crème brûlée
Składniki
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 85 g białego cukru
- 4 żółtka
- 5 łyżek brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej śmietankę, dodaj wydrążone ziarenka z laski wanilii, pozostałą część laski oraz połowę cukru.
- Podgrzewaj zawartość rondelka przez 5 minut na średnim ogniu lub do momentu, w którym zacznie się gotować.
- W międzyczasie ubij żółtka z pozostałą częścią cukru na jednolitą, jasną pianę.
- Ze śmietanki usuń pozostałości laski wanilii.
- Gorącą śmietankę wlewaj cienkim strumieniem do ubitych żółtek, cały czas je ubijając.
- Masę przelej do rondelka i podgrzewaj na dużym ogniu, cały czas ją mieszając.
- Gdy masa śmietanowo-jajeczna zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i dokładnie wymieszaj. Przy dnie zacznie gęstnieć, więc ważne jest aby cała miała jednakową konsystencję.
- Masę rozlej do kokilek i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Zawartość każdej kokilki posyp łyżką brązowego cukru i opal przy użyciu palnika cukierniczego.
Porady
- Jeśli za długo będziesz gotować masę śmietanowo-żółtkową zwarzy się i zaczną się z niej wytrącać grudki. Dlatego kluczowe jest ściągnięcie jej z ognia, gdy zacznie się gotować i na jej powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki.
Zostaw komentarz