Kotleciki rybne z dorsza

kotleciki rybne z dorsza

Poniższe kotleciki rybne możesz zrobić ze świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej nada się do tego dorsz ale możesz go zastąpić mintajem lub morszczukiem. Te z polędwicy z dorsza są nieco mniej rybne, więc powinny smakować również dzieciom, które nie przepadają za rybami. Najlepiej podawać je w towarzystwie młodych ziemniaków lub kaszy np. bulgur oraz sałatki z kukurydzą, papryką i ogórkiem.

kotleciki rybne z dorsza

Kotleciki rybne z dorsza

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 350 g dorsza bez skóry i ości najlepiej polędwicy
  • 50 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz, pokrój w małe kawałki i wrzuć do blendera.
  • Rybę umyj, osusz na papierowym ręczniku, podziel na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli, a następnie zblenduj.
  • Cukinię oraz marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Warzywa, rybę i pozostałe składniki (jajko, bułkę tartą, przyprawy) wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy formuj małe, płaskie kotleciki i smaż na spryskanej olejem patelni, najlepiej pod przykryciem.

Porady

  • Kotleciki podawaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy oraz surówki z warzyw.
  • Dorsza możesz zastąpić mintajem lub morszczukiem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!