Kotleciki rybne z dorsza
Poniższe kotleciki rybne możesz zrobić ze świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej nada się do tego dorsz ale możesz go zastąpić mintajem lub morszczukiem. Te z polędwicy z dorsza są nieco mniej rybne, więc powinny smakować również dzieciom, które nie przepadają za rybami. Najlepiej podawać je w towarzystwie młodych ziemniaków lub kaszy np. bulgur oraz sałatki z kukurydzą, papryką i ogórkiem.
Kotleciki rybne z dorsza
Składniki
- 350 g dorsza bez skóry i ości najlepiej polędwicy
- 50 g cukinii
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz, pokrój w małe kawałki i wrzuć do blendera.
- Rybę umyj, osusz na papierowym ręczniku, podziel na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli, a następnie zblenduj.
- Cukinię oraz marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Warzywa, rybę i pozostałe składniki (jajko, bułkę tartą, przyprawy) wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z masy formuj małe, płaskie kotleciki i smaż na spryskanej olejem patelni, najlepiej pod przykryciem.
Porady
- Kotleciki podawaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy oraz surówki z warzyw.
- Dorsza możesz zastąpić mintajem lub morszczukiem.
Zostaw komentarz