Sałatka z kukurydzą, papryką i ogórkiem

sałatka z kukurydzą i ogórkiem

Sałatki podane do obiadu to nie tylko bomba witaminowa, ale również sposób na orzeźwienie, zwłaszcza gdy podamy je do tłustych i ciężkich mięsnych dań. Można je wykonać praktycznie z dowolnych warzyw sezonowych lub akurat tego co mamy w lodówce.

sałatka z kukurydzą i ogórkiem

Sałatka z kukurydzą, papryką i ogórkiem

Przygotowanie 10 mins
Danie Sałatki
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • szklanki mieszanki sałat
  • papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania
 

  • Mieszankę sałat umyj, osusz i wrzuć do salaterki.
  • Paprykę umyj, a następnie pokrój w kostkę i dorzuć do sałaty.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dorzuć do miski.
  • Kukurydzę wsyp do salaterki.
Sos
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj czosnek, jogurt, sól i pieprz.
  • Gotowym sosem polej sałatkę i całość ozdób umytym, a następnie posiekanym koperkiem.

Porady

  • Do sałatki najlepiej pasuje czerwona papryka, ale możesz użyć dowolnej jaką masz akurat pod ręką.
  • Mieszankę sałat możesz zastąpić poszatkowaną kapustą pekińską, która nawet lepiej pasuje do całości.

Podobne przepisy

Sałatka z łososiem...

Wyjątkowo prosta sałatka, która przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom ryb....

Sałatka makaronowa z...

Jeśli nie masz czasu na ugotowanie obiadu lub szukasz czegoś co możesz podać na zimno...

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatki mają to do siebie, że łatwo je zrobić i są idealnym uzupełnieniem obiadu....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!