Sałatka z kukurydzą, papryką i ogórkiem
Sałatki podane do obiadu to nie tylko bomba witaminowa, ale również sposób na orzeźwienie, zwłaszcza gdy podamy je do tłustych i ciężkich mięsnych dań. Można je wykonać praktycznie z dowolnych warzyw sezonowych lub akurat tego co mamy w lodówce.
Sałatka z kukurydzą, papryką i ogórkiem
Składniki
- 1½ szklanki mieszanki sałat
- ⅓ papryki
- 1 ogórek gruntowy
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
- Mieszankę sałat umyj, osusz i wrzuć do salaterki.
- Paprykę umyj, a następnie pokrój w kostkę i dorzuć do sałaty.
- Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dorzuć do miski.
- Kukurydzę wsyp do salaterki.
Sos
- Czosnek obierz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj czosnek, jogurt, sól i pieprz.
- Gotowym sosem polej sałatkę i całość ozdób umytym, a następnie posiekanym koperkiem.
Porady
- Do sałatki najlepiej pasuje czerwona papryka, ale możesz użyć dowolnej jaką masz akurat pod ręką.
- Mieszankę sałat możesz zastąpić poszatkowaną kapustą pekińską, która nawet lepiej pasuje do całości.
Zostaw komentarz