Pieczona polędwica z dorsza

pieczona polędwica z dorsza

Każdą rybę można przyrządzić w kilka chwil, wystarczy natrzeć ją przyprawami, skropić sokiem z cytryny i zapiec w piekarniku. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu, gdzie zapieka się polędwicę z dorsza w towarzystwie masła i plasterków cytryny. Banalnie prosta propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu gotować.

pieczona polędwica z dorsza

Pieczona polędwica z dorsza

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 polędwica z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 50 g masła

Sposób przygotowania
 

  • Polędwicę z dorsza dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na pół i odkrój 4 cienkie plasterki.
  • Polędwicę włóż do naczynia żaroodpornego, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z pozostałej części cytryny.
  • Na polędwicę połóż cienkie plasterki masła, a na nim wcześniej pokrojone plasterki cytryny.
  • Rybę piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

  • Dorsza przed pieczeniem możesz wstawić na 30 minut do lodówki, aby przeszedł sokiem z cytryny i przyprawami.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!