Pieczona polędwica z dorsza
Każdą rybę można przyrządzić w kilka chwil, wystarczy natrzeć ją przyprawami, skropić sokiem z cytryny i zapiec w piekarniku. Nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu, gdzie zapieka się polędwicę z dorsza w towarzystwie masła i plasterków cytryny. Banalnie prosta propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu gotować.
Pieczona polędwica z dorsza
Składniki
- 1 polędwica z dorsza
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Polędwicę z dorsza dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na pół i odkrój 4 cienkie plasterki.
- Polędwicę włóż do naczynia żaroodpornego, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z pozostałej części cytryny.
- Na polędwicę połóż cienkie plasterki masła, a na nim wcześniej pokrojone plasterki cytryny.
- Rybę piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Porady
- Dorsza przed pieczeniem możesz wstawić na 30 minut do lodówki, aby przeszedł sokiem z cytryny i przyprawami.
Zostaw komentarz