Dorsz pieczony z pieczarkami

dorsz pieczony z pieczarkami

Szukasz pomysłu na szybki, banalnie prosty i zdrowy obiad? Poniżej znajdziesz przepis na polędwiczkę dorsza zapieczoną z sosem pieczarkowym, dodatkiem sera oraz podaną w towarzystwie kaszy pęczak i ogórków małosolnych. Idealny obiad gdy nie masz za dużo czasu, a chcesz przyrządzić coś zdrowego i szybkiego.

dorsz pieczony z pieczarkami

Dorsz pieczony z pieczarkami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 200 g polędwicy z dorsza
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Pieczarki obierz, pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Polędwicę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Dorsza skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i curry, a następnie upiecz w piekarniku w 180°C.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i pieczarki, obsmaż aż nadmiar wody odparuje.
  • Do pieczarek dodaj śmietanę, starty ser i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  • Na dorszu ułóż sos pieczarkowy i piecz w piekarniku przez kolejne 15 minut.

Porady

  • Dorsza możesz podać w towarzystwie ogórków małosolnych lub kiszonych oraz kaszy pęczak.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!