Dorsz pieczony z pieczarkami
Szukasz pomysłu na szybki, banalnie prosty i zdrowy obiad? Poniżej znajdziesz przepis na polędwiczkę dorsza zapieczoną z sosem pieczarkowym, dodatkiem sera oraz podaną w towarzystwie kaszy pęczak i ogórków małosolnych. Idealny obiad gdy nie masz za dużo czasu, a chcesz przyrządzić coś zdrowego i szybkiego.
Dorsz pieczony z pieczarkami
Składniki
- 200 g polędwicy z dorsza
- 5 pieczarek
- 1 cebula mała
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka startego sera żółtego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczarki obierz, pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Polędwicę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Dorsza skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i curry, a następnie upiecz w piekarniku w 180°C.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i pieczarki, obsmaż aż nadmiar wody odparuje.
- Do pieczarek dodaj śmietanę, starty ser i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Na dorszu ułóż sos pieczarkowy i piecz w piekarniku przez kolejne 15 minut.
Porady
- Dorsza możesz podać w towarzystwie ogórków małosolnych lub kiszonych oraz kaszy pęczak.
Zostaw komentarz