Zapiekanki serowo-czosnkowe

Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło. Wystarczy zetrzeć ser żółty, dodać do niego majonez, ketchup oraz przepuszczony przez praskę czosnek i całość wymieszać. Taką masą serową smaruje się kromki pieczywa (np. bagietki) i zapieka przez parę minut w piekarniku. Masę serową można urozmaicić dodając do niej ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie lub posypując całość przyprawą do pizzy. Do dekoracji idealnie sprawdzi się posiekany szczypiorek.

Zapiekanki serowo-czosnkowe
Składniki
- 1 mała bagietka
- 200 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój w kromki, najlepiej pod lekkim skosem.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Włącz piekarnik i nagrzej do 180°C.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki – czosnek, ser żółty, majonez, ketchup. Dopraw całość ziołami prowansalskimi.
- Na kromki wyłóż masę serową.
- Do nagrzanego piekarnika wstaw kanapki i zapiekaj aż do rozpuszczenia sera.
- Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Porady
- Zapiekanki są dość tłuste, więc nie ma potrzeby podawania do nich dodatkowego sosu. Ale jeśli bardzo chcesz, możesz do nich przygotować np. sos czosnkowy.
Zostaw komentarz