Zapiekanki z tuńczykiem i papryką
Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania potrzebujesz puszkę tuńczyka, jedną paprykę, kawałek sera żółtego, majonez, czosnek i przyprawy. Jeśli chodzi o przygotowanie, to wystarczy umyć paprykę, pokroić w drobną kostkę, dodać do niej majonez i odsączonego tuńczyka. Na koniec dodajemy starty na tarce ser żółty oraz przyprawy i całość mieszamy. Tak przygotowaną masę wystarczy wyłożyć na pieczywo i zapiec. Jako dodatek do zapiekanek najlepiej sprawdzi się sos czosnkowy oraz posiekany szczypiorek.
Zapiekanki z tuńczykiem i papryką
Składniki
- 1 mała bagietka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałku)
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 250 g sera żółtego
- papryka ostra
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój w kromki, najlepiej pod skosem.
- Tuńczyka odsącz na sitku, polej wrzątkiem i odciśnij nadmiar wody.
- Paprykę umyj, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki – tuńczyka, paprykę, czosnek, ser żółty i majonez.
- Masę tuńczykowo-serową dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Dokładnie wymieszaj.
- Na kromki bagietki wyłóż masę tuńczykową.
- Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 180°C i poczekaj aż zaczną się rumienić na brzegach.
- Podawaj na ciepło.
Porady
- Do zapiekanek możesz podać sos czosnkowy.
Zostaw komentarz