Ciasto orzechowe z bezą

ciasto orzechowe z bezą

Brownie, masa z orzechów włoskich i beza, każdy z tych elementów brzmi dobrze, więc ciasto łączące wszystkie trzy elementy to nic innego niż niebo w gębie. Niestety jest to dość pracochłonne ciasto, ale jego smak w pełni wynagradza czas, który trzeba poświęcić na jego zrobienie.

ciasto orzechowe z bezą

Ciasto orzechowe z bezą

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 3 mins
Danie Ciasto

Akcesoria

  • Kwadratowa forma o wymiarach 25×25 cm

Składniki
  

Beza
  • 4 białka 94 g
  • ¾ szklanki cukru pudru 170 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
Brownie
  • 1 kostka masła 200 g
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 140 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
Masa orzechowa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 suszone daktyle
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki wody

Sposób przygotowania
 

Beza
  • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  • Do białek dodaj cukier puder i ubijaj całość aż masa będzie gęsta, idealnie biała i lśniąca.
  • Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • Gotowe ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równo przy pomocy silikonowej szpatułki, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C.
  • Od razu zmniejsz temperaturę do 120° i piecz bezę przez 1,5 godziny.
  • Nie wyciągaj bezy z piekarnika zaraz po upieczeniu, zostaw ją w nim na kilka godzin.
Brownie
  • Masło pokrój w kawałki i wrzuć do rondelka.
  • Czekoladę pokrusz i dorzuć do masła, a następnie całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły i nie przypaliły.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstaw aby ostygła.
  • Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ubij trzepaczką.
  • Stopniowo wlewaj do jajek rozpuszczoną czekoladę, cały czas pamiętając o mieszaniu.
  • Mąkę przesiej z cynamonem, a następnie dodaj do masy czekoladowo-jajecznej.
  • Wymieszaj dokładnie całość, a następnie przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 160°C.
  • Jeśli ciasto jest gotowe (drewniany patyczek po wbiciu i wyciągnięciu jest suchy) wyciągnij je z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Masa orzechowa
  • Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na mniej więcej godzinę, aby zrobiły się miękkie.
  • Żelatynę wsyp do małego rondelka, zalej wodą i zostaw aby napęczniała.
  • Orzechy włoskie zmiel w młynku lub posiekaj przy użyciu malaksera.
  • Daktyle odsącz, a następnie bardzo drobno posiekaj.
  • Żelatynę podgrzej, aby się całkowicie rozpuściła i odstaw do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę ubij na sztywny krem, dodaj do niej kajmak, orzechy włoskie, daktyle i stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Pamiętaj, aby cały czas miksować masę na niskich obrotach, aby żelatyna się dobrze rozprowadziła w masie.
  • Masę orzechową wyłóż na brownie, a następnie przykryj bezą.
  • Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

Porady

  • Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w piekarniku.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!