Ciasto orzechowe z bezą
Brownie, masa z orzechów włoskich i beza, każdy z tych elementów brzmi dobrze, więc ciasto łączące wszystkie trzy elementy to nic innego niż niebo w gębie. Niestety jest to dość pracochłonne ciasto, ale jego smak w pełni wynagradza czas, który trzeba poświęcić na jego zrobienie.
Ciasto orzechowe z bezą
Akcesoria
- Kwadratowa forma o wymiarach 25×25 cm
Składniki
Beza
- 4 białka 94 g
- ¾ szklanki cukru pudru 170 g
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Brownie
- 1 kostka masła 200 g
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 140 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki cynamonu
Masa orzechowa
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 100 g orzechów włoskich
- 3 suszone daktyle
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wody
Sposób przygotowania
Beza
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do białek dodaj cukier puder i ubijaj całość aż masa będzie gęsta, idealnie biała i lśniąca.
- Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Gotowe ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równo przy pomocy silikonowej szpatułki, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C.
- Od razu zmniejsz temperaturę do 120° i piecz bezę przez 1,5 godziny.
- Nie wyciągaj bezy z piekarnika zaraz po upieczeniu, zostaw ją w nim na kilka godzin.
Brownie
- Masło pokrój w kawałki i wrzuć do rondelka.
- Czekoladę pokrusz i dorzuć do masła, a następnie całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły i nie przypaliły.
- Rozpuszczoną czekoladę odstaw aby ostygła.
- Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ubij trzepaczką.
- Stopniowo wlewaj do jajek rozpuszczoną czekoladę, cały czas pamiętając o mieszaniu.
- Mąkę przesiej z cynamonem, a następnie dodaj do masy czekoladowo-jajecznej.
- Wymieszaj dokładnie całość, a następnie przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 160°C.
- Jeśli ciasto jest gotowe (drewniany patyczek po wbiciu i wyciągnięciu jest suchy) wyciągnij je z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Masa orzechowa
- Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na mniej więcej godzinę, aby zrobiły się miękkie.
- Żelatynę wsyp do małego rondelka, zalej wodą i zostaw aby napęczniała.
- Orzechy włoskie zmiel w młynku lub posiekaj przy użyciu malaksera.
- Daktyle odsącz, a następnie bardzo drobno posiekaj.
- Żelatynę podgrzej, aby się całkowicie rozpuściła i odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywny krem, dodaj do niej kajmak, orzechy włoskie, daktyle i stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Pamiętaj, aby cały czas miksować masę na niskich obrotach, aby żelatyna się dobrze rozprowadziła w masie.
- Masę orzechową wyłóż na brownie, a następnie przykryj bezą.
- Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.
Porady
- Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w piekarniku.
Zostaw komentarz