Murzynek z powidłami śliwkowymi

murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami śliwkowymi lub dodając je do ciasta, albo robiąc jedno i drugie do czego zachęcam.

murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 165 g cukru
  • 3 jajka
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
 

  • Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko umieść w rondelku. Podgrzewaj do rozpuszczenia sładników, co jakiś czas mieszając.
  • Do ostudzonej masy kakaowej dodaj żółtka, powidła i wymieszaj trzepaczka.
  • Mąkę przesiej z cynamonem i sodą, a następnie wymieszaj z masą kakaową.
  • Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj łyżką z powstałą masą.
  • Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C (góra-dół) przez 50 minut.

Porady

  • Ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!