Ciasto ucierane ze śliwkami
Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki
- 600 g śliwek
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
- Jajka zmiksuj z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Do jajek wlej olej, dodaj mąkę i zmiksuj na jednolitą masę.
- Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W ciasto powciskaj śliwki, część ułóż na wierzchu (skórką do ciasta).
- Gotowe ciasto piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra-dół).
Zostaw komentarz