Ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto ucierane ze śliwkami

Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.

ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 600 g śliwek
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
 

  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Jajka zmiksuj z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Do jajek wlej olej, dodaj mąkę i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W ciasto powciskaj śliwki, część ułóż na wierzchu (skórką do ciasta).
  • Gotowe ciasto piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra-dół).

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!