Ciasto czekoladowe z bananami

ciasto czekoladowe z bananami

Do tego przepisu podchodziłam trzy razy. Za pierwszym ciasto wyszło idealne, za drugim już tak dobrze nie było, a trzecie podejście widać na powyższym zdjęciu. Niby ciasto nie ma zakalca, ale dolna warstwa wygląda dość niepokojąco. Najprawdopodobniej różnice te wynikają z bananów, których użyłam do przygotowania ciasta. W pierwszym wypadku były mocno przejrzałe i stosunkowo małe. Przy kolejnych próbach banany były dojrzałe i nieco większe. Gdy ponownie spróbuję upiec poniższe ciasto, postaram się zważyć banany aby proporcje były bardziej mierzalne i uaktualnię poniższy przepis.

ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Ciasto
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 2 banany
  • 160 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 110 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  • Banany obierz, pokrój i zblenduj na jednolitą masę.
  • Jajka ubij z cukrem, dodaj banany, masło i mleko.
  • Mąkę przesiej z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

Porady

  • Gotowe ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową.
  • Do ciasta możesz dodać 2 garści ulubionych bakalii.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!