Ciasto czekoladowe z bananami
Do tego przepisu podchodziłam trzy razy. Za pierwszym ciasto wyszło idealne, za drugim już tak dobrze nie było, a trzecie podejście widać na powyższym zdjęciu. Niby ciasto nie ma zakalca, ale dolna warstwa wygląda dość niepokojąco. Najprawdopodobniej różnice te wynikają z bananów, których użyłam do przygotowania ciasta. W pierwszym wypadku były mocno przejrzałe i stosunkowo małe. Przy kolejnych próbach banany były dojrzałe i nieco większe. Gdy ponownie spróbuję upiec poniższe ciasto, postaram się zważyć banany aby proporcje były bardziej mierzalne i uaktualnię poniższy przepis.
Ciasto czekoladowe z bananami
Składniki
- 2 banany
- 160 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
- 110 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Banany obierz, pokrój i zblenduj na jednolitą masę.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj banany, masło i mleko.
- Mąkę przesiej z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
Porady
- Gotowe ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową.
- Do ciasta możesz dodać 2 garści ulubionych bakalii.
Zostaw komentarz