Sernik baskijski

sernik baskijski

Najdroższy, najbrzydszy, najbardziej kremowy i zarazem najsmaczniejszy sernik. Tak w kilku słowach można opisać sernik baskijski. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie upiec w piekarniku. Nie trzeba robić żadnej kąpieli wodnej i dbać o to, aby wierzch się nie przypalił. Większość osób specjalnie dopieka sernik na górze, aby był prawie czarny. Stąd też pochodzi najbardziej znany pseudonim sernika baskijskiego – najbrzydszego sernika świata.

sernik baskijski

Sernik baskijski

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 kg serka Philadelphia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 7 jajek
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki sernika zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
  • Okrągłą formę (25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową.
  • Sernik piecz w 210°C przez 45 minut.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki i po godzinie wyjmij sernik, odstaw na bok aby całkowicie ostygł.
  • Chłodny sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

  • Jeśli nie chcesz używać 1 kg serka Philadelphia możesz go zastąpić mieszanką innych serów, np. 750 g serka Philadelphia oraz 250 g mascarpone.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!