Sernik baskijski
Najdroższy, najbrzydszy, najbardziej kremowy i zarazem najsmaczniejszy sernik. Tak w kilku słowach można opisać sernik baskijski. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie upiec w piekarniku. Nie trzeba robić żadnej kąpieli wodnej i dbać o to, aby wierzch się nie przypalił. Większość osób specjalnie dopieka sernik na górze, aby był prawie czarny. Stąd też pochodzi najbardziej znany pseudonim sernika baskijskiego – najbrzydszego sernika świata.
Sernik baskijski
Składniki
- 1 kg serka Philadelphia
- 200 ml śmietanki 30%
- 7 jajek
- 400 g cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki sernika zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
- Okrągłą formę (25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową.
- Sernik piecz w 210°C przez 45 minut.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki i po godzinie wyjmij sernik, odstaw na bok aby całkowicie ostygł.
- Chłodny sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
- Jeśli nie chcesz używać 1 kg serka Philadelphia możesz go zastąpić mieszanką innych serów, np. 750 g serka Philadelphia oraz 250 g mascarpone.
Zostaw komentarz