Beza Pavlova

beza Pavlova

Niekwestionowana królowa wśród bez – beza Pavlova. Pochodzi z Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza balerinie. Składa się z bezy, podanej z ubitą bitą śmietaną i dodatkiem owoców.

beza Pavlova

Beza Pavlova

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 2 hrs
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Beza
  • 4 białka
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
Krem mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania
 

Beza
  • Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
  • Dalej ubijając białka dodawaj stopniowo cukier.
  • Gdy masa będzie biała i lśniąca, dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • Na papier do pieczenia wyłóż pianę z białek, a następnie uformuj z niej "gniazdo". Brzegi powinny być maksymalnie wyciągnięte do góry, a w środku powinno być zagłębienie.
  • Gotową bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C z opcją pieczenia góra-dół.
  • Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz bezę przez 1,5h.
  • Bezy od razu nie wyciągaj, tylko uchyl drzwiczki aby stopniowo stygła.
Krem mascarpone
  • Śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone na gęsty krem.
  • Krem wyłóż na zimną bezę.
Wierzch
  • Owoce sezonowe umyj, osusz na ręczniku papierowym i wyłóż na krem.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!