Beza Pavlova

Niekwestionowana królowa wśród bez – beza Pavlova. Pochodzi z Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza balerinie. Składa się z bezy, podanej z ubitą bitą śmietaną i dodatkiem owoców.

Beza Pavlova
Składniki
Beza
- 4 białka
- 220 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Krem mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Beza
- Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
- Dalej ubijając białka dodawaj stopniowo cukier.
- Gdy masa będzie biała i lśniąca, dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Na papier do pieczenia wyłóż pianę z białek, a następnie uformuj z niej "gniazdo". Brzegi powinny być maksymalnie wyciągnięte do góry, a w środku powinno być zagłębienie.
- Gotową bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C z opcją pieczenia góra-dół.
- Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz bezę przez 1,5h.
- Bezy od razu nie wyciągaj, tylko uchyl drzwiczki aby stopniowo stygła.
Krem mascarpone
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone na gęsty krem.
- Krem wyłóż na zimną bezę.
Wierzch
- Owoce sezonowe umyj, osusz na ręczniku papierowym i wyłóż na krem.
Zostaw komentarz