Baklawa

baklawa

Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko skorzystać z gotowego produktu.

baklawa

Baklawa

Przygotowanie 45 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Deser
Porcje 32 porcje

Składniki
  

Ciasto
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 125 g masła klarowanego
Nadzienie
  • 180 g pistacji (bez łupinek)
  • 1 łyżka cukru
Syrop
  • 300 ml wody
  • 350 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja
  • posiekane pistacje

Sposób przygotowania
 

Syrop
  • Wodę i cukier umieść w garnku, zagotuj i gotuj kolejne 5 minut.
  • Zmniejsz ogień i gotuj kolejne 30 minut, aby syrop lekko zbrązowiał.
  • Na koniec wlej sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Nadzienie
  • Pistacje umieść z cukrem w malakserze i rozdrobnij.
Składanie baklawy
  • Na patelni rozpuść masło klarowane.
  • Dotnij ciasto filo do wielkości naczynia żaroodpornego. Najlepiej jeśli użyjesz naczynia o połowę mniejszego od arkusza ciasta filo.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim pierwszą warstwę ciasta filo i posmaruj je masłem.
  • Powyższy krok powtarzaj do zużycia pierwszej połowy ciasta (20 arkuszy).
  • Ostatnią warstwę ciasta posmaruj wodą, wysyp na nie nadzienie i dociśnij.
  • Pistacje spryskaj wodą, wyłóż na nie warstwę ciasta, posmaruj masłem i ułóż kolejną warstwę ciasta.
  • Każdą warstwę ciasta układaj na poprzedniej, którą wcześniej posmarowałaś/eś masłem (20 warstw).
  • Nóż zanurz we wrzącej wodzie, a następnie pokrój baklawę na 32 kawałki.
  • Baklawę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz 30 minut (góra-dół).
  • Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 30 minut.
  • Wyciągnij baklawę z piekarnika, odstaw na 10 minut do ostygnięcia i popraw cięcia.
  • Polej baklawę wcześniej przygotowanym syropem i posyp posiekanymi pistacjami.

Porady

  • Baklawę można przechowywać przez tydzień w suchym i chłodnym miejscu.
  • W oryginalnej tureckiej baklawie nadzieniem są pistacje, ale możesz je zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi z dodatkiem cynamonu lub goździkami.
  • Do syropu możesz dodać sok pomarańczowy, wodę różaną lub cynamon, aby bardziej urozmaicić smak baklawy.
  • Klasycznie baklawę tnie się w „diamenty”, ale możesz pokroić ją w trójkąty, kwadraty, jak lubisz.
  • Dobrą baklawę można rozpoznać po tym, że wydaje charakterystyczne chrupnięcie przy ugryzieniu. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a wewnątrz nieco bardziej miękkie. Całość dodatkowo nie jest zbyt przesiąknięta syropem i nie płynie.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!