Wilgotne ciasto czekoladowe na maślance

Kto nie lubi ciast czekoladowych, a zwłaszcza wilgotnych, puszystych i rozpływających się w ustach? Poniżej znajdziesz przepis na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, które oprócz dużej ilości kakao ma w sobie również bardzo dużą ilość kawy. Ciasto idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, albo podane w towarzystwie kremowego cappuccino lub delikatnego latte macchiato.

Wilgotne ciasto czekoladowe na maślance
Akcesoria
- forma o wymiarach 24×24 cm
- papier do pieczenia
Składniki
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 160 ml espresso lub naparu z kawy rozpuszczalnej
- 37 g kakao
- 160 ml maślanki
- 140 ml oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Najpierw zaparz kawę, wymieszaj z kakao i odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.
- Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej do jajek maślankę, olej oraz ekstrakt z wanilii.
- Stopniowo dodawaj do masy mąkę.
- Na koniec miksowania dodaj kakao wymieszane z kawą.
- Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a następnie piecz 45 minut w temperaturze 175°C.
- Ciasta od razu nie wyciągaj, tylko uchyl drzwiczki do piekarnika.
Porady
- Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową.
Zostaw komentarz