Wilgotne ciasto czekoladowe na maślance

ciasto czekoladowe z maślanką i kawą

Kto nie lubi ciast czekoladowych, a zwłaszcza wilgotnych, puszystych i rozpływających się w ustach? Poniżej znajdziesz przepis na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, które oprócz dużej ilości kakao ma w sobie również bardzo dużą ilość kawy. Ciasto idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, albo podane w towarzystwie kremowego cappuccino lub delikatnego latte macchiato.

ciasto czekoladowe z maślanką i kawą

Wilgotne ciasto czekoladowe na maślance

Przygotowanie 35 mins
Gotowanie 45 mins
Danie Ciasto
Porcje 16 porcji

Akcesoria

  • forma o wymiarach 24×24 cm
  • papier do pieczenia

Składniki
  

  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 160 ml espresso lub naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 37 g kakao
  • 160 ml maślanki
  • 140 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

  • Najpierw zaparz kawę, wymieszaj z kakao i odstaw do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubij z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej do jajek maślankę, olej oraz ekstrakt z wanilii.
  • Stopniowo dodawaj do masy mąkę.
  • Na koniec miksowania dodaj kakao wymieszane z kawą.
  • Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a następnie piecz 45 minut w temperaturze 175°C.
  • Ciasta od razu nie wyciągaj, tylko uchyl drzwiczki do piekarnika.

Porady

  • Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!