Ciasto ucierane z truskawkami
W lecie warto korzystać ze świeżych owoców, które można wykorzystać do przyrządzenia pysznych ciast lub deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ucierane z truskawkami, które z powodzeniem możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Banalnie proste do przygotowania a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza latem.
Ciasto ucierane z truskawkami
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej 320g
- 1 kostka masła 82% 200g
- 5 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru 170g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Miksuj na wysokich obrotach aż do rozpuszczenia cukru.
- Do jajek wlewaj wolnym strumieniem rozpuszczone masło i cały czas miksuj.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wrzuć całość do masy jajecznej i bardzo ostrożnie wymieszaj silikonową łopatką.
- Włącz piekarnik aby się nagrzał – 180°C (góra-dół).
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Osuszone truskawki wyłóż na ciasto, a następnie wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 minut.
Porady
- Ciasto przed podaniem najlepiej posypać cukrem pudrem.
- Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.
- Przed pieczeniem truskawki możesz posypać cukrem waniliowym lub cynamonem.
Zostaw komentarz