Ciasto ucierane z truskawkami

ciasto ucierane z truskawkami

W lecie warto korzystać ze świeżych owoców, które można wykorzystać do przyrządzenia pysznych ciast lub deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ucierane z truskawkami, które z powodzeniem możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Banalnie proste do przygotowania a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza latem.

ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Ciasto
Porcje 25 porcji

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki tortowej 320g
  • 1 kostka masła 82% 200g
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru 170g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Miksuj na wysokich obrotach aż do rozpuszczenia cukru.
  • Do jajek wlewaj wolnym strumieniem rozpuszczone masło i cały czas miksuj.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie wrzuć całość do masy jajecznej i bardzo ostrożnie wymieszaj silikonową łopatką.
  • Włącz piekarnik aby się nagrzał – 180°C (góra-dół).
  • Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Osuszone truskawki wyłóż na ciasto, a następnie wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 minut.

Porady

  • Ciasto przed podaniem najlepiej posypać cukrem pudrem.
  • Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.
  • Przed pieczeniem truskawki możesz posypać cukrem waniliowym lub cynamonem.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!