Babka cytrynowa na śmietance

babka cytrynowa na śmietance

Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić dodając do niej ulubione bakalie.

babka cytrynowa na śmietance

Babka cytrynowa na śmietance

Przygotowanie 25 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Ciasto
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g śmietanki 30%
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania
 

  • Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce a sok wyciśnij.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubijaj z cukrem aż powstanie jasna i puszysta piana, bez wyczuwalnych grudek cukru.
  • Do jajek dodaj cukier waniliowy oraz cytrynowy, następnie stopniowo dodawaj śmietankę (cały czas miksując).
  • Do jajek i śmietanki dodaj sok i skórkę z cytryny oraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem.
  • Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 170°C (góra-dół).

Porady

  • Babkę najlepiej udekorować lukrem – wymieszaj 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!