Babka cytrynowa na śmietance

Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić dodając do niej ulubione bakalie.

Babka cytrynowa na śmietance
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 250 g śmietanki 30%
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie cukru cytrynowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce a sok wyciśnij.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubijaj z cukrem aż powstanie jasna i puszysta piana, bez wyczuwalnych grudek cukru.
- Do jajek dodaj cukier waniliowy oraz cytrynowy, następnie stopniowo dodawaj śmietankę (cały czas miksując).
- Do jajek i śmietanki dodaj sok i skórkę z cytryny oraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 170°C (góra-dół).
Porady
- Babkę najlepiej udekorować lukrem – wymieszaj 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody.
Zostaw komentarz