Ciasto czekoladowe z cukinią
Dodawanie różnych warzyw do ciast to nic nowego i odkrywczego. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne i ma nieco inną strukturę niż klasyczny murzynek.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki
- 260 g mąki
- 80 g kakao
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 275 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki startej cukinii (starta na dużych oczkach)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka wymieszaj w dużej misce z solą, cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii.
- Do jajek wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Do powstałego ciasta dorzuć cukinię, posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw keksówkę i piecz całość przez 70 minut.
Porady
- Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową.
Zostaw komentarz