Ciasto czekoladowe z cukinią

ciasto czekoladowe z cukinią

Dodawanie różnych warzyw do ciast to nic nowego i odkrywczego. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne i ma nieco inną strukturę niż klasyczny murzynek.

ciasto czekoladowe z cukinii

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 10 mins
Danie Ciasto
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 260 g mąki
  • 80 g kakao
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 275 g cukru
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki startej cukinii (starta na dużych oczkach)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania
 

  • Mąkę przesiej z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka wymieszaj w dużej misce z solą, cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii.
  • Do jajek wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Do powstałego ciasta dorzuć cukinię, posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej ciasto.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw keksówkę i piecz całość przez 70 minut.

Porady

  • Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!