Ciasto murzynek
Murzynek to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, piekarnik i odrobina czasu. Bazą do stworzenia murzynka jest polewa czekoladowa, którą przygotowuje się z margaryny, cukru, kakao i odrobiny wody. Następnie dodaje się o niej żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Po wymieszaniu wszystkich składników, murzynka piecze się mniej więcej 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej ozdobić polewą czekoladową przygotowaną na podstawie składników użytych do jego przygotowania. Można też odpowiednią ilość polewy odlać wcześniej, zanim doda się do niej żółtka. Ciasto nie straci na tym na jakości.
Jeśli chcesz, murzynka możesz podać w towarzystwie domowej konfitury z wiśni, lodów oraz bitej śmietany. Można go też przełożyć dżemem lub masą. Możesz go też wykorzystać jako bazę do przygotowania np. tortu czekoladowego.
Ciasto murzynek
Akcesoria
- tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
- 1½ kostki margaryny
- 1¼ szklanki cukru
- 1½ szklanki mąki
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Margarynę, wodę, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotuj w garnku. Cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.
- Polewę czekoladową odstaw do ostygnięcia.
- Do polewy dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto wylej do formy i piecz 40 minut.
Porady
- Czy ciasto jest gotowe, można sprawdzić poprzez wbicie w nie np. patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyciągnięciu jest suchy, ciasto można wyciągnąć z piekarnika.
Zostaw komentarz