Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Jeśli często robisz domowe soki marchewkowe, możesz wykorzystać pozostałą marchewkę do zrobienia ciasta. Przygotowanie go jest banalnie proste, a samo ciasto marchewkowe zawsze wychodzi.
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 250 ml oleju rzepakowego
- 230 g startej marchewki odciśniętej z soku
- 100 g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 220 g cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
- Stopniowo wlewaj olej do masy jajecznej, cały czas ją ubijając.
- Cały czas ubijając, wsypuj po łyżce suche składniki.
- Do ciasta dodaj marchewkę oraz orzechy, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem formy i piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).
Porady
- Ciasto możesz podać posypane cukrem pudrem lub ozdobione polewą twarożkową.
Zostaw komentarz