Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Jeśli często robisz domowe soki marchewkowe, możesz wykorzystać pozostałą marchewkę do zrobienia ciasta. Przygotowanie go jest banalnie proste, a samo ciasto marchewkowe zawsze wychodzi.

ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 55 mins
Danie Ciasto
Porcje 16 porcji

Składniki
  

  • 240 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 230 g startej marchewki odciśniętej z soku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

  • Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Stopniowo wlewaj olej do masy jajecznej, cały czas ją ubijając.
  • Cały czas ubijając, wsypuj po łyżce suche składniki.
  • Do ciasta dodaj marchewkę oraz orzechy, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem formy i piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).

Porady

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!