Piernik staropolski

piernik staropolski

Przygotowanie ciasta na piernik to tylko chwila roboty, najwięcej czasu zajmuje jego dojrzewanie. Jeśli chcesz zrobić na święta piernik staropolski musisz o tym pomyśleć już w listopadzie, zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki. Później na minimum 4 dni przed świętami musisz je wyciągnąć z lodówki i upiec z nich placki, przełożyć i udekorować.

piernik staropolski

Piernik staropolski

Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 3 hrs
Dojrzewanie 28 d
Danie Ciasto
Porcje 3 pierniki

Składniki
  

  • 1 kg mąki tortowej
  • 500 g miodu naturalnego
  • 400 g cukru drobnego
  • 250 g masła 82%
  • 3 jajka
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 50 g przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki soli
Do przełożenia
  • 750 g powideł śliwkowych na jeden piernik

Sposób przygotowania
 

  • Do dużego garnka wsyp cukier, dodaj miód, masło i gotuj przez 20 minut na najniższej mocy palnika, cały czas mieszając.
  • Miodową masę odstaw do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej masy dodaj przesianą z sodą mąkę, sól, przyprawę do piernika, wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do szklanych pojemników i wstaw do lodówki na około 6 tygodni.
  • Piernik zacznij wypiekać minimum 4 dni przed świętami.
  • Ciasto wyjmij z lodówki, przełóż na obsypany mąką blat i podziel na 9 porcji.
  • Każdą porcję rozwałkuj na blaty o wielkości Twojej formy (np. 30×45 cm).
  • Formę z plackiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 18 minut.
  • Blaty odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi.
  • Powstaną w ten sposób 3 duże pierniki, które możesz podzielić na 3 części, polać polewą czekoladową i udekorować.

Porady

  • Nie musisz piec od razu trzech pierników. Wykorzystaj ⅓ ciasta do zrobienia piernika staropolskiego, a resztę ciasta możesz wykorzystać do zrobienia pierniczków staropolskich.
    pierniczki staropolskie
  • Zamiast przekładać piernik powidłami śliwkowymi możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!