Piernik staropolski
Przygotowanie ciasta na piernik to tylko chwila roboty, najwięcej czasu zajmuje jego dojrzewanie. Jeśli chcesz zrobić na święta piernik staropolski musisz o tym pomyśleć już w listopadzie, zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki. Później na minimum 4 dni przed świętami musisz je wyciągnąć z lodówki i upiec z nich placki, przełożyć i udekorować.
Piernik staropolski
Składniki
- 1 kg mąki tortowej
- 500 g miodu naturalnego
- 400 g cukru drobnego
- 250 g masła 82%
- 3 jajka
- 20 g sody oczyszczonej
- 125 ml mleka 3,2%
- 50 g przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki soli
Do przełożenia
- 750 g powideł śliwkowych na jeden piernik
Sposób przygotowania
- Do dużego garnka wsyp cukier, dodaj miód, masło i gotuj przez 20 minut na najniższej mocy palnika, cały czas mieszając.
- Miodową masę odstaw do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy dodaj przesianą z sodą mąkę, sól, przyprawę do piernika, wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do szklanych pojemników i wstaw do lodówki na około 6 tygodni.
- Piernik zacznij wypiekać minimum 4 dni przed świętami.
- Ciasto wyjmij z lodówki, przełóż na obsypany mąką blat i podziel na 9 porcji.
- Każdą porcję rozwałkuj na blaty o wielkości Twojej formy (np. 30×45 cm).
- Formę z plackiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 18 minut.
- Blaty odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi.
- Powstaną w ten sposób 3 duże pierniki, które możesz podzielić na 3 części, polać polewą czekoladową i udekorować.
Porady
- Nie musisz piec od razu trzech pierników. Wykorzystaj ⅓ ciasta do zrobienia piernika staropolskiego, a resztę ciasta możesz wykorzystać do zrobienia pierniczków staropolskich.
- Zamiast przekładać piernik powidłami śliwkowymi możesz użyć dżemu z czarnej porzeczki.
Zostaw komentarz