Chilli paneer
Chilli paneer to jedno z tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, które najczęściej podaje się jako przystawkę. W skład tego dania wchodzi pokrojony w kostkę, a następnie usmażony ser paneer podawany w towarzystwie warzyw oraz słodkiego, kwaśnego a zarazem ostrego sosu. Czasami można też spotkać go w wersji bez sosu lub z bardzo niewielką ilością. Jeśli chilii paneer ma stanowić samodzielne danie, najczęściej podawany jest w towarzystwie smażonego ryżu lub makaronu. Doskonale komponuje się też z chlebkami naan.
Chilli paneer
Składniki
- 200 g sera paneer
Panierka do sera
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 8 łyżek wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Warzywa
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- ½ papryki chili
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżeczki ketchupu
- ½ łyżeczki papryki ostrej lub płatków chili
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 125 ml wody
Sposób przygotowania
- Ser paneer pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj składniki na panierkę – skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, paprykę i wodę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki, jeśli za gęste to dodaj wody. Po zanurzeniu w niej sera nie powinien całkowicie spłynąć, a ładnie pokryć całość.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju.
- Obtocz ser w panierce, wykładaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony aż do zrumienienia.
- Podsmażony ser zdejmij z patelni i wyłóż na ręczniku papierowym.
- Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę dymkę umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Papryki umyj i pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos – sos sojowy, ocet, sos chili, ketchup oraz paprykę ostrą.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć na nią czosnek.
- Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat dorzuć pokrojone wcześniej warzywa – czerwoną cebulę, dymkę (jasną część), paprykę zieloną i czerwoną oraz chili. Smaż całość przez 1 minutę na dużym ogniu.
- Do warzyw wlej wcześniej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie wymieszaj wodę (125 ml) ze skrobią kukurydzianą (1 łyżka) i wylej na patelnię, dokładnie wymieszaj.
- Całość gotuj przez chwilę, aby sos zgęstniał.
- Do warzyw dodaj usmażony wcześniej ser paneer oraz szczypiorek z cebuli dymki. Dokładnie wymieszaj.
Zostaw komentarz