Chilli paneer

chilli paneer

Chilli paneer to jedno z tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, które najczęściej podaje się jako przystawkę. W skład tego dania wchodzi pokrojony w kostkę, a następnie usmażony ser paneer podawany w towarzystwie warzyw oraz słodkiego, kwaśnego a zarazem ostrego sosu. Czasami można też spotkać go w wersji bez sosu lub z bardzo niewielką ilością. Jeśli chilii paneer ma stanowić samodzielne danie, najczęściej podawany jest w towarzystwie smażonego ryżu lub makaronu. Doskonale komponuje się też z chlebkami naan.

chilli paneer

Chilli paneer

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Kuchnia Indyjska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 g sera paneer
Panierka do sera
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Warzywa
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • ½ papryki chili
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej lub płatków chili
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania
 

  • Ser paneer pokrój w kostkę.
  • W miseczce wymieszaj składniki na panierkę – skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, paprykę i wodę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki, jeśli za gęste to dodaj wody. Po zanurzeniu w niej sera nie powinien całkowicie spłynąć, a ładnie pokryć całość.
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju.
  • Obtocz ser w panierce, wykładaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony aż do zrumienienia.
  • Podsmażony ser zdejmij z patelni i wyłóż na ręczniku papierowym.
  • Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  • Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę dymkę umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  • Papryki umyj i pokrój w kostkę.
  • W miseczce wymieszaj składniki na sos – sos sojowy, ocet, sos chili, ketchup oraz paprykę ostrą.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć na nią czosnek.
  • Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat dorzuć pokrojone wcześniej warzywa – czerwoną cebulę, dymkę (jasną część), paprykę zieloną i czerwoną oraz chili. Smaż całość przez 1 minutę na dużym ogniu.
  • Do warzyw wlej wcześniej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj.
  • W międzyczasie wymieszaj wodę (125 ml) ze skrobią kukurydzianą (1 łyżka) i wylej na patelnię, dokładnie wymieszaj.
  • Całość gotuj przez chwilę, aby sos zgęstniał.
  • Do warzyw dodaj usmażony wcześniej ser paneer oraz szczypiorek z cebuli dymki. Dokładnie wymieszaj.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!