Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Ciasto murzynek

Murzynek to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, piekarnik i odrobina czasu. Bazą do stworzenia murzynka jest polewa czekoladowa,...

Chałwowiec bez pieczenia

Chałwa sama w sobie jest słodka i może stanowić idealny deser lub przekąskę. Jeśli lubisz jej smak, ale niekoniecznie lubisz ją jeść samą, możesz ją wykorzystać do przygotowania...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...

Sernik oreo bez pieczenia

Ciastka Oreo od jakiegoś czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. Stanowią idealny dodatek do napojów typu milkshake, dekorację na chociażby gofrach, a także jako baza do stworzenia...

Ciasto maxi king – bez pieczenia

Maxi King po raz pierwszy pojawił się na półkach sklepowych w 1998 roku. Ten mleczny batonik od Kinder składa się z delikatnego wafelka oraz mlecznego nadzienia przełożonego masą karmelową....

Gofry

Pierwsze „gofry” pojawiły się już w starożytnej Grecji. Powstawały z mieszanki mąki, wody/mleka oraz jajek, a następnie były smażone na metalowych talerzach. Na przestrzeni lat...

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i kawą

Ciasta bez pieczenia są jednymi z moich ulubionych. Robi się je stosunkowo szybko, zawsze wychodzą i obłędnie smakują. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone....

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami sezonowymi to typowo letni deser. Co prawda, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zrobić również zimą. W sklepach dostaniemy wtedy mandarynki, które bez większych...

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

Panna cotta wywodzi się z kuchni włoskiej i tradycyjnie jest polewana sosem karmelowym. Poniżej znajduje się przepis na jedną z jej wariacji, znacznie słodszą i bardziej owocową – panna...

Orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Orzeszki znane są nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach. Jeśli nawet nie do końca przypominają nasze ciasteczka przygotowywane na Boże Narodzenie, to mają podobną budowę...

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

W oryginalnym batoniku Kinder Country znajdziesz pięć ekspandowanych zbóż (jęczmień, ryż, żyto, pszenicę, orkisz oraz grykę), zanurzonych w mlecznym nadzieniu. Całość dodatkowo została...

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na dobre zadomowiła się w japońskiej kulturze. Obecnie stanowi ona nadzienie wielu japońskich słodyczy, takich...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...