Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Murzynek to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, piekarnik i odrobina czasu. Bazą do stworzenia murzynka jest polewa czekoladowa,...
Chałwa sama w sobie jest słodka i może stanowić idealny deser lub przekąskę. Jeśli lubisz jej smak, ale niekoniecznie lubisz ją jeść samą, możesz ją wykorzystać do przygotowania...
Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...
Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...
Ciastka Oreo od jakiegoś czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. Stanowią idealny dodatek do napojów typu milkshake, dekorację na chociażby gofrach, a także jako baza do stworzenia...
Maxi King po raz pierwszy pojawił się na półkach sklepowych w 1998 roku. Ten mleczny batonik od Kinder składa się z delikatnego wafelka oraz mlecznego nadzienia przełożonego masą karmelową....
Pierwsze „gofry” pojawiły się już w starożytnej Grecji. Powstawały z mieszanki mąki, wody/mleka oraz jajek, a następnie były smażone na metalowych talerzach. Na przestrzeni lat...
Ciasta bez pieczenia są jednymi z moich ulubionych. Robi się je stosunkowo szybko, zawsze wychodzą i obłędnie smakują. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone....
Sernik na zimno z owocami sezonowymi to typowo letni deser. Co prawda, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zrobić również zimą. W sklepach dostaniemy wtedy mandarynki, które bez większych...
Panna cotta wywodzi się z kuchni włoskiej i tradycyjnie jest polewana sosem karmelowym. Poniżej znajduje się przepis na jedną z jej wariacji, znacznie słodszą i bardziej owocową – panna...
Orzeszki znane są nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach. Jeśli nawet nie do końca przypominają nasze ciasteczka przygotowywane na Boże Narodzenie, to mają podobną budowę...
W oryginalnym batoniku Kinder Country znajdziesz pięć ekspandowanych zbóż (jęczmień, ryż, żyto, pszenicę, orkisz oraz grykę), zanurzonych w mlecznym nadzieniu. Całość dodatkowo została...
豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na dobre zadomowiła się w japońskiej kulturze. Obecnie stanowi ona nadzienie wielu japońskich słodyczy, takich...
Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...