Sernik na zimno z owocami

sernik na zimno

Sernik na zimno z owocami sezonowymi to typowo letni deser. Co prawda, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zrobić również zimą. W sklepach dostaniemy wtedy mandarynki, które bez większych problemów zastąpią truskawki, borówki lub jagody. To jakie owoce znajdą się na wierzchu sernika zależy tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji.

Do stworzenia sernika można wykorzystać gotowy ser na sernik, ale poniżej prezentuję przepis na bardziej oldschoolową wersję. W tym przepisie wykorzystuję najzwyklejszy twaróg (zazwyczaj kupuję półtłusty w kostkach). Przed użyciem możesz go zmielić przepuszczając go trzy razy przez maszynkę do mielenia, albo użyć malaksera lub blendera do zrobienia jednolitego kremu. W ten sposób sernik będzie bardziej jednolity i nie będą w nim wyczuwalne grudki sera. Możesz też ser ucierać razem z margaryną przy użyciu gałki do momentu, w którym masa będzie gładka. To jaką metodę wybierzesz, zależy głównie od Ciebie i czasu jaki możesz poświęcić na przygotowanie sernika na zimno.

sernik na zimno

Sernik na zimno

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 8 porcji
Kalorie 500 kcal

Składniki
  

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 200 ml serka waniliowego z prawdziwą wanilią
  • ½ kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania
 

  • Do małego rondelka wsyp żelatynę i zalej wodą. Pozostaw na 15 minut, aby napęczniała.
  • Żelatynę podgrzej, cały czas mieszając. Gdy się całkowicie rozpuści, odstaw do ostygnięcia.
    UWAGA! Uważaj aby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości.
  • Margarynę należy utrzeć z cukrem do momentu aż zbieleje.
  • Cały czas ucierając dodawaj po łyżce twaróg oraz serek waniliowy.
  • Gdy masa serowa będzie jednolita, dodaj ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • W blaszce ułóż herbatniki i wyłóż na nią masę serową. Wstaw całość do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
  • Przygotuj galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
  • Owoce umyj, w razie potrzeby pokrój i ułóż na wierzchu.
  • Całość zalej galaretką i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Porady

  • Jeśli masa serowa się zważy, wystarczy ją lekko podgrzać. Po kilku minutach zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Należy przy tym uważać aby się nie przypaliła i cały czas mieszać.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!