Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami sezonowymi to typowo letni deser. Co prawda, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zrobić również zimą. W sklepach dostaniemy wtedy mandarynki, które bez większych problemów zastąpią truskawki, borówki lub jagody. To jakie owoce znajdą się na wierzchu sernika zależy tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji.
Do stworzenia sernika można wykorzystać gotowy ser na sernik, ale poniżej prezentuję przepis na bardziej oldschoolową wersję. W tym przepisie wykorzystuję najzwyklejszy twaróg (zazwyczaj kupuję półtłusty w kostkach). Przed użyciem możesz go zmielić przepuszczając go trzy razy przez maszynkę do mielenia, albo użyć malaksera lub blendera do zrobienia jednolitego kremu. W ten sposób sernik będzie bardziej jednolity i nie będą w nim wyczuwalne grudki sera. Możesz też ser ucierać razem z margaryną przy użyciu gałki do momentu, w którym masa będzie gładka. To jaką metodę wybierzesz, zależy głównie od Ciebie i czasu jaki możesz poświęcić na przygotowanie sernika na zimno.
Sernik na zimno
Składniki
- ½ kg twarogu półtłustego
- 200 ml serka waniliowego z prawdziwą wanilią
- ½ kostki margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- ½ szklanki cukru pudru
- 150 g herbatników
- 3 łyżki żelatyny
- 2 galaretki
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania
- Do małego rondelka wsyp żelatynę i zalej wodą. Pozostaw na 15 minut, aby napęczniała.
- Żelatynę podgrzej, cały czas mieszając. Gdy się całkowicie rozpuści, odstaw do ostygnięcia.UWAGA! Uważaj aby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości.
- Margarynę należy utrzeć z cukrem do momentu aż zbieleje.
- Cały czas ucierając dodawaj po łyżce twaróg oraz serek waniliowy.
- Gdy masa serowa będzie jednolita, dodaj ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- W blaszce ułóż herbatniki i wyłóż na nią masę serową. Wstaw całość do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
- Przygotuj galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
- Owoce umyj, w razie potrzeby pokrój i ułóż na wierzchu.
- Całość zalej galaretką i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Porady
- Jeśli masa serowa się zważy, wystarczy ją lekko podgrzać. Po kilku minutach zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Należy przy tym uważać aby się nie przypaliła i cały czas mieszać.
Zostaw komentarz