Chałwowiec bez pieczenia
Chałwa sama w sobie jest słodka i może stanowić idealny deser lub przekąskę. Jeśli lubisz jej smak, ale niekoniecznie lubisz ją jeść samą, możesz ją wykorzystać do przygotowania chałwowca. Ciasto zrobisz w parę chwil i wbrew pozorom nie będzie tak słodkie jak sama chałwa. Wszystko dzięki czekoladowym herbatnikom, które w zależności od ilości warstw skutecznie niwelują słodycz masy chałwowej. Dodatek kwaśnego dżemu (np. wiśniowego lub z czarnych porzeczek) pomaga jeszcze bardziej przełamać słodycz ciasta. W zależności od naszych preferencji można go rozsmarować na każdej warstwie herbatników, albo tylko raz.
Chałwowiec bez pieczenia
Akcesoria
- forma o wymiarach 24×24 cm
Składniki
- 200 g herbatników czekoladowych
- 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 350 g chałwy (waniliowej)
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Masło wyciągnij z lodówki, aby się ogrzało i zrobiło miękkie.
- W niepełnej szklance mleka rozrób budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj.
- Gdy mleko zacznie się gotować, wlej budynie i cały czas mieszając podgrzewaj do zgęstnienia.
- Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia.
- Ucieraj masło z cukrem pudrem aż zbieleje.
- Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń i dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 300g chałwy pokrusz i wsyp do kremu, a następnie wymieszaj.
- W blaszcze ułóż herbatniki, wyłóż na nie ⅓ masy i dokładnie rozprowadź.
- Na masę wyłóż herbatniki, dżem porzeczkowy i ⅓ masy.
- Na masę wyłóż herbatniki, resztę masy i posyp całość pozostałą chałwą.
- Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
- Do dekoracji możesz wykorzystać pokruszone sezamki oraz chałwę.
- Zamiast wykładać ⅓ masy, możesz wyłożyć każdorazowo ¼. W ten sposób ciasto będzie miało więcej warstw i smak chałwy nie będzie tak intensywny.
Zostaw komentarz