Ciasto Kinder Country bez pieczenia

W oryginalnym batoniku Kinder Country znajdziesz pięć ekspandowanych zbóż (jęczmień, ryż, żyto, pszenicę, orkisz oraz grykę), zanurzonych w mlecznym nadzieniu. Całość dodatkowo została oblana słynną mleczną czekoladą Kinder. Po raz pierwszy batonik ten pojawił się w regularnej sprzedaży w 1975 roku we Włoszech, a z czasem zaczął zyskiwać coraz większą popularność również za granicą. Obecnie można go kupić praktycznie w każdym państwie. Teraz możesz też przygotować ciasto Kinder Bueno we własnym domu i to bez pieczenia, delikatnie wzorując się na słynnym batoniku.

Kinder Country
Akcesoria
- prostokątna forma o wymiarach 24×24 cm lub tortownica o średnicy 24cm
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 g herbatników czekoladowych
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 szklanki pszenicy w miodzie
Sposób przygotowania
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i odstawić do ostygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić i stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując.
- Do miseczki z mleczną czekoladą dodaj 2 czubate łyżki masy śmietanowej i wymieszaj.
- Do masy śmietanowej stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do białej masy dodaj 3 szklanki pszenicy w miodzie i wymieszaj.
- Tortownicę lub prostokątną formę wyłóż folią aluminiową.
- Dno tortownicy wyłóż herbatnikami.
- Na herbatniki wyłóż białą masę i rozprowadź ją równomiernie.
- Na masę wyłóż herbatniki.
- Na herbatniki wyłóż masę czekoladową i posyp całość pozostałą pszenicą.
- Wstaw ciasto do lodówki aby stężało.
Porady
- Ciasto najłatwiej kroić po minimum dobie, gdy pszenica wchłonie większość wilgoci. Niestety wiąże się to też z tym, że pszenica nie będzie już tak chrupiąca.
- Do krojenia najlepiej użyć noża podgrzanego w gorącej wodzie.
- Pszenicę w miodzie możesz zastąpić płatkami śniadaniowymi np. Kangus.
- Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego czasami robią warstwę czekoladową z jednej tabliczki czekolady mlecznej i jednej gorzkiej (minimum 70% kakao).
Zostaw komentarz