Ciasto Kinder Country bez pieczenia

ciasto kinder country bez pieczenia

W oryginalnym batoniku Kinder Country znajdziesz pięć ekspandowanych zbóż (jęczmień, ryż, żyto, pszenicę, orkisz oraz grykę), zanurzonych w mlecznym nadzieniu. Całość dodatkowo została oblana słynną mleczną czekoladą Kinder. Po raz pierwszy batonik ten pojawił się w regularnej sprzedaży w 1975 roku we Włoszech, a z czasem zaczął zyskiwać coraz większą popularność również za granicą. Obecnie można go kupić praktycznie w każdym państwie. Teraz możesz też przygotować ciasto Kinder Bueno we własnym domu i to bez pieczenia, delikatnie wzorując się na słynnym batoniku.

ciasto kinder country bez pieczenia

Kinder Country

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 12
Kalorie 430 kcal

Akcesoria

  • prostokątna forma o wymiarach 24×24 cm lub tortownica o średnicy 24cm

Składniki
  

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 szklanki pszenicy w miodzie

Sposób przygotowania
 

  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i odstawić do ostygnięcia.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić i stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując.
  • Do miseczki z mleczną czekoladą dodaj 2 czubate łyżki masy śmietanowej i wymieszaj.
  • Do masy śmietanowej stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do białej masy dodaj 3 szklanki pszenicy w miodzie i wymieszaj.
  • Tortownicę lub prostokątną formę wyłóż folią aluminiową.
  • Dno tortownicy wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wyłóż białą masę i rozprowadź ją równomiernie.
  • Na masę wyłóż herbatniki.
  • Na herbatniki wyłóż masę czekoladową i posyp całość pozostałą pszenicą.
  • Wstaw ciasto do lodówki aby stężało.

Porady

  • Ciasto najłatwiej kroić po minimum dobie, gdy pszenica wchłonie większość wilgoci. Niestety wiąże się to też z tym, że pszenica nie będzie już tak chrupiąca.
  • Do krojenia najlepiej użyć noża podgrzanego w gorącej wodzie.
  • Pszenicę w miodzie możesz zastąpić płatkami śniadaniowymi np. Kangus.
  • Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego czasami robią warstwę czekoladową z jednej tabliczki czekolady mlecznej i jednej gorzkiej (minimum 70% kakao).

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!