Puszyste gofry z wodą gazowaną
Sekret idealnych gofrów tkwi głównie w gofrownicy o dużej mocy. Im większa moc urządzenia, tym gofr szybciej i lepiej się wypieka, dzięki czemu jest bardziej chrupiący. Dodatek wody...
Sekret idealnych gofrów tkwi głównie w gofrownicy o dużej mocy. Im większa moc urządzenia, tym gofr szybciej i lepiej się wypieka, dzięki czemu jest bardziej chrupiący. Dodatek wody...
Kto nie lubi szybkich i prostych deserów? Taki właśnie jest deser bananowy z mascarpone, do którego potrzeba tylko 6 składników i trochę wolnego czasu.
Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić...
Obecnie trwa moda na zdrowe i słodkie przekąski, które coraz częściej wypierają tradycyjne słodycze. Poniżej znajdziesz przepis na trufle śliwkowo-orzechowe, które mogą być nazywane...
Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz...
Zostało Ci trochę ciasta filo i nie wiesz co z nim zrobić? Z pozostałych arkuszy możesz zrobić czekoladowe cygara. Jeśli nie przemawia do Ciebie wersja na słodko, Nutellę możesz zastąpić...
Dzięki marynacie korzennej śliwki zyskują całkowicie inne oblicze. Nie tylko są bardzo aromatyczne, ale również bardzo kwaśne ze względu na dużą ilość soku z cytryny. Dlatego tak dobrze...
Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami...
Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...
Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.
Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!
Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie własnych słodkich przekąsek to dosłownie chwila pracy. Wystarczy ciasto pociąć na mniejsze kawałki i...
W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...
Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Jagody to nie tylko pyszne jagodzianki, koktajle, serniki ale również szybkie słodkie przekąski, takie jak...
Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, ugotować budyń i mieć pod ręką trochę owoców sezonowych.