Puszyste gofry z wodą gazowaną

Sekret idealnych gofrów tkwi głównie w gofrownicy o dużej mocy. Im większa moc urządzenia, tym gofr szybciej i lepiej się wypieka, dzięki czemu jest bardziej chrupiący. Dodatek wody...

Deser bananowy z mascarpone

Kto nie lubi szybkich i prostych deserów? Taki właśnie jest deser bananowy z mascarpone, do którego potrzeba tylko 6 składników i trochę wolnego czasu.

Babka cytrynowa na śmietance

Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić...

Trufle śliwkowo-orzechowe

Obecnie trwa moda na zdrowe i słodkie przekąski, które coraz częściej wypierają tradycyjne słodycze. Poniżej znajdziesz przepis na trufle śliwkowo-orzechowe, które mogą być nazywane...

Mango kulfi – indyjskie lody z mleka

Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz...

Czekoladowe cygara z filo

Zostało Ci trochę ciasta filo i nie wiesz co z nim zrobić? Z pozostałych arkuszy możesz zrobić czekoladowe cygara. Jeśli nie przemawia do Ciebie wersja na słodko, Nutellę możesz zastąpić...

Pieczone śliwki z lodami

Dzięki marynacie korzennej śliwki zyskują całkowicie inne oblicze. Nie tylko są bardzo aromatyczne, ale również bardzo kwaśne ze względu na dużą ilość soku z cytryny. Dlatego tak dobrze...

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami...

Baklawa

Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...

Ciasto ucierane ze śliwkami

Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.

Chlebek bananowy

Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!

Trójkąty francuskie z jabłkiem

Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie własnych słodkich przekąsek to dosłownie chwila pracy. Wystarczy ciasto pociąć na mniejsze kawałki i...

Papanași – pączki rumuńskie

W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...

Ciasto francuskie z jagodami i budyniem

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Jagody to nie tylko pyszne jagodzianki, koktajle, serniki ale również szybkie słodkie przekąski, takie jak...

Ciasto francuskie ze śliwką i budyniem

Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, ugotować budyń i mieć pod ręką trochę owoców sezonowych.