Ciasto francuskie z jagodami i budyniem

ciasto francuskie z jagodami i budyniem

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Jagody to nie tylko pyszne jagodzianki, koktajle, serniki ale również szybkie słodkie przekąski, takie jak ciasto francuskie z jagodami i budyniem.

ciasto francuskie z jagodami i budyniem

Ciasto francuskie z budyniem i jagodami

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 35 mins
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki świeżych jagód

Sposób przygotowania
 

  • Mleko wymieszaj z cukrem, dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj.
  • Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jagody przepłucz pod bieżącą wodą, usuń ogonki i liski, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
  • Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty i ułóż je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdy kwadrat połóż łyżkę ugotowanego budyniu i posyp łyżką jagód.
  • Gotowe ciastka włóż do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200°C (góra-dół).

Porady

  • Ciastka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Jagodzianki

Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są...

Ciasto francuskie ze śliwką...

Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować...

Trójkąty francuskie z...

Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!