Ciasto francuskie z jagodami i budyniem

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Jagody to nie tylko pyszne jagodzianki, koktajle, serniki ale również szybkie słodkie przekąski, takie jak ciasto francuskie z jagodami i budyniem.

Ciasto francuskie z budyniem i jagodami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 budyń waniliowy
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki świeżych jagód
Sposób przygotowania
- Mleko wymieszaj z cukrem, dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jagody przepłucz pod bieżącą wodą, usuń ogonki i liski, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
- Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty i ułóż je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdy kwadrat połóż łyżkę ugotowanego budyniu i posyp łyżką jagód.
- Gotowe ciastka włóż do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200°C (góra-dół).
Porady
- Ciastka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Zostaw komentarz