Jagodzianki
Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są zastępowane przez nadzienie zrobione z borówek amerykańskich lub jagód kamczackich. Jeśli chcesz, i nie masz pod ręką czarnych jagód, to możesz je zastąpić innymi owocami.
Jagodzianki
Składniki
- 120 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 220 g mąki
- 120 g jagód
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Jagody umyj i osusz na ręcznikach papierowych.
- Mleko wraz z cukrem oraz masłem lekko podgrzej w nieco większym rondelku.
- Do lekko ciepłego mleka dodaj mąkę i pokruszone drożdże, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rondelek przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, dodaj żółtka oraz zawartość rondelka, a następnie zacznij wyrabiać. Gotowe ciasto będzie jednolite, nieco lepkie, ale będzie ładnie odchodziło od dłoni.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.
- Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i podziel na 6 części.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj kulki i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Kulki ciasta rozwałkuj, na środku umieść łyżkę jagód i zlep całość jak pieroga.
- Umieść jagodzianki na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu i odstaw na 20 minut.
- Nagrzej piekarnik do 170°C z opcją pieczenia góra-dół.
- Widelcem rozkłóć jajko i posmaruj nim jagodzianki tuż przed umieszczeniem ich w piekarniku.
- Jagodzianki piecz 25 minut.
Zostaw komentarz