Jagodzianki

jagodzianki

Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są zastępowane przez nadzienie zrobione z borówek amerykańskich lub jagód kamczackich. Jeśli chcesz, i nie masz pod ręką czarnych jagód, to możesz je zastąpić innymi owocami.

jagodzianki

Jagodzianki

Przygotowanie 1 hr 30 mins
Gotowanie 25 mins
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 220 g mąki
  • 120 g jagód
  • 1 jajko

Sposób przygotowania
 

  • Jagody umyj i osusz na ręcznikach papierowych.
  • Mleko wraz z cukrem oraz masłem lekko podgrzej w nieco większym rondelku.
  • Do lekko ciepłego mleka dodaj mąkę i pokruszone drożdże, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Rondelek przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, dodaj żółtka oraz zawartość rondelka, a następnie zacznij wyrabiać. Gotowe ciasto będzie jednolite, nieco lepkie, ale będzie ładnie odchodziło od dłoni.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.
  • Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i podziel na 6 części.
  • Z każdego kawałka ciasta uformuj kulki i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Kulki ciasta rozwałkuj, na środku umieść łyżkę jagód i zlep całość jak pieroga.
  • Umieść jagodzianki na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu i odstaw na 20 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 170°C z opcją pieczenia góra-dół.
  • Widelcem rozkłóć jajko i posmaruj nim jagodzianki tuż przed umieszczeniem ich w piekarniku.
  • Jagodzianki piecz 25 minut.

Podobne przepisy

Ciasto francuskie ze śliwką...

Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować...

Ciasto francuskie z jagodami...

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni....

Trójkąty francuskie z...

Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!