Ciasto francuskie ze śliwką i budyniem

ciasto francuskie ze śliwką i budyniem

Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, ugotować budyń i mieć pod ręką trochę owoców sezonowych.

ciasto francuskie ze śliwką i budyniem

Ciasto francuskie ze śliwką i budyniem

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 35 mins
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 12 śliwek węgierek

Sposób przygotowania
 

  • Mleko wymieszaj z cukrem, dodaj budyń w proszku i ponownie wymieszaj.
  • Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Śliwki umyj pod bieżącą wodą, przekrój i wyjmij pestkę.
  • Ciasto rozwiń, potnij na kwadraty, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę budyniu i jedną śliwkę.
  • Ciastka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół).

Porady

  • Przed podaniem ciastka możesz posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Jagodzianki

Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są...

Ciasto francuskie z jagodami...

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni....

Trójkąty francuskie z...

Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!