Ciasto francuskie ze śliwką i budyniem
Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować samodzielnie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, ugotować budyń i mieć pod ręką trochę owoców sezonowych.
Ciasto francuskie ze śliwką i budyniem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 budyń waniliowy
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 12 śliwek węgierek
Sposób przygotowania
- Mleko wymieszaj z cukrem, dodaj budyń w proszku i ponownie wymieszaj.
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Śliwki umyj pod bieżącą wodą, przekrój i wyjmij pestkę.
- Ciasto rozwiń, potnij na kwadraty, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę budyniu i jedną śliwkę.
- Ciastka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół).
Porady
- Przed podaniem ciastka możesz posypać cukrem pudrem.
Zostaw komentarz