Trójkąty francuskie z jabłkiem

trójkąty francuskie z jabłkiem

Dzięki temu, że w sklepach można kupić gotowe ciasto francuskie, przygotowywanie własnych słodkich przekąsek to dosłownie chwila pracy. Wystarczy ciasto pociąć na mniejsze kawałki i położyć na nie ulubione dodatki, a następnie upiec. Poniżej przepis na trójkątne kieszonki z jabłkiem i cynamonem.

trójkąty francuskie z jabłkiem

Trójkąty francuskie z jabłkami

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jabłek
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko

Sposób przygotowania
 

  • Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  • Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponacinaj z jednej strony.
  • Na jedną połowę wyłóż łyżkę jabłek, a następnie przykryj ponacinaną częścią i zlep brzegi.
  • Jajko roztrzep i posmaruj nim trójkąty.
  • Gotowe trójkąty piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez 20 minut.

Porady

  • Ciastka możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
  • Jabłka, jeśli są bardzo soczyste, możesz odcisnąć przed wyłożeniem ich na ciasto francuskie.
  • Jabłka też możesz podprażyć w garnku zamiast wykładać surowe na ciasto.

Podobne przepisy

Jagodzianki

Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są...

Ciasto francuskie ze śliwką...

Zamiast kupować w sklepie drożdżówki można je bez problemu przygotować...

Ciasto francuskie z jagodami...

Sezon jagodowy trwa zaledwie dwa miesiące, dlatego warto go wykorzystać w pełni....

Zostaw komentarz

Oceń przepis!