Polewa z twarożku śmietankowego
Polewa tego typu najlepiej sprawdzi się w przypadku ciast nieco bardziej wytrawnych i z dodatkiem warzyw, np. ciasta marchewkowego. Można ją też wykorzystać do przełożenia takiego ciasta.
Polewa tego typu najlepiej sprawdzi się w przypadku ciast nieco bardziej wytrawnych i z dodatkiem warzyw, np. ciasta marchewkowego. Można ją też wykorzystać do przełożenia takiego ciasta.
Jeśli często robisz domowe soki marchewkowe, możesz wykorzystać pozostałą marchewkę do zrobienia ciasta. Przygotowanie go jest banalnie proste, a samo ciasto marchewkowe zawsze wychodzi.
Jeśli masz zdecydowanie za dużo białek, i nie wiesz co z nimi zrobić, to najlepiej upiec małe beziki. Nie muszą to być ładne bezy, które będą zachwycać swoimi fikuśnymi kształtami....
Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w kuchni, najlepiej zrobić muffinki. Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe, wymieszać, upiec i posypać...
Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone porzeczki. Dlatego gdy sezon w pełni, warto skorzystać i upiec muffinki z czerwonymi porzeczkami, które...
Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie zmienia, zwłaszcza jak cukinii jest mało i dodamy do niego dużą ilość kakao. O ile przy przygotowywaniu...
Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a jeśli akurat nie masz jagód to możesz je zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.
Każdy deser z dodatkiem jagód smakuje doskonale i jeszcze lepiej się prezentuje. Dlatego jeśli znudziły Ci się klasyczne jagodzianki lub muffinki, możesz spróbować zrobić sernik na zimno z...
Dodawanie różnych warzyw do ciast to nic nowego i odkrywczego. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne i ma nieco inną strukturę niż klasyczny murzynek.
Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada....
Niekwestionowana królowa wśród bez – beza Pavlova. Pochodzi z Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza balerinie. Składa się z bezy, podanej z ubitą bitą śmietaną i dodatkiem...
Ciężko sobie wyobrazić lato bez jagód i jagodzianek. Coraz częściej jagody są zastępowane przez nadzienie zrobione z borówek amerykańskich lub jagód kamczackich. Jeśli chcesz, i nie masz...
Zamiast klasycznej tarty z owocami i masą z serka mascarpone, możesz podać swoim gościom pyszne desery w pucharkach lub szklankach. Gdy niechcący połamałam spód od tarty, a masę miałam już...
Jedne z najszybszych ciastek do zrobienia, oczywiście o ile korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy płat ciasta natrzeć cynamonem i cukrem, zwinąć, pokroić w plasterki i ułożyć...
Do tego przepisu podchodziłam trzy razy. Za pierwszym ciasto wyszło idealne, za drugim już tak dobrze nie było, a trzecie podejście widać na powyższym zdjęciu. Niby ciasto nie ma zakalca, ale...