Beziki

beziki

Jeśli masz zdecydowanie za dużo białek, i nie wiesz co z nimi zrobić, to najlepiej upiec małe beziki. Nie muszą to być ładne bezy, które będą zachwycać swoimi fikuśnymi kształtami. Możesz zrobić mniejsze lub większe beziki, które później dodasz do kawy lub innych ciast. Można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym słoiku i wykorzystać w dowolnym momencie lub zjeść ze smakiem.

beziki

Beziki

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 2 hrs
Porcje 200 g

Składniki
  

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania
 

  • Białka ubij z solą na sztywną pianę.
  • Do białek dodaj cukier i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  • Gotowę masę przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką lub woreczka z uciętym rogiem.
  • Bezy wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 100°C (góra-dół) przez 2 godziny.

Porady

  • Jeśli chcesz upiec kilka blach bezików za jednym zamachem, skorzystaj z opcji termoobiegu.
  • Beziki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!