Beziki
Jeśli masz zdecydowanie za dużo białek, i nie wiesz co z nimi zrobić, to najlepiej upiec małe beziki. Nie muszą to być ładne bezy, które będą zachwycać swoimi fikuśnymi kształtami. Możesz zrobić mniejsze lub większe beziki, które później dodasz do kawy lub innych ciast. Można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym słoiku i wykorzystać w dowolnym momencie lub zjeść ze smakiem.
Beziki
Składniki
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Do białek dodaj cukier i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
- Gotowę masę przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką lub woreczka z uciętym rogiem.
- Bezy wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 100°C (góra-dół) przez 2 godziny.
Porady
- Jeśli chcesz upiec kilka blach bezików za jednym zamachem, skorzystaj z opcji termoobiegu.
- Beziki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zostaw komentarz