Czekoladki z zieloną herbatą matcha
Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego przepisu. Przygotujesz z niego prawie pół kilograma miękkich czekoladek matcha, które zawsze wychodzą i smakują rewelacyjnie. Niezbędnym składnikiem jest dobrej jakości matcha (tego akurat nie trzeba wyjaśniać) oraz czekolada. Wybierając w sklepie białą czekoladę zwróć szczególną uwagę na jej skład – dobra czekolada zawiera w sobie wyłącznie tłuszcz kakaowy. Gdy już będziesz miał/a te dwa kluczowe składniki, zaopatrz się jeszcze w mleko skondensowane, masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki (z wyjątkiem matchy i ekstraktu) umieść w rondelku i delikatnie podgrzej, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, zestaw rondelek z ognia, dodaj matchę i ekstrakt, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotową polewę wylej do formy, wstaw do lodówki i po nocy pokrój w kostkę. Otrzymasz w ten sposób przepyszne matchowe fudge.
Czekoladki z zieloną herbatą matcha
Akcesoria
- forma o wymiarach 24×24 cm
- papier do pieczenia lub śniadaniowy
Składniki
- 250 ml skondensowanego mleka
- 4½ tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka masła 82%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżeczki herbaty matcha (płaskie)
Sposób przygotowania
- Formę wyłóż papierem.
- Czekoladę połam na drobne kawałki.
- W rondelku umieść mleko skondensowane, masło i czekoladę. Całość zacznij podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
- Do masy czekoladowej wlej ekstrakt waniliowy i przesiej matchę.
- Całość dokładnie wymieszaj i wylej do wcześniej przygotowanej formy.
- Formę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Wyciągnij formę z lodówki i potnij masę w kostkę.
Porady
- Kupując czekoladę warto zwrócić uwagę na jej skład, aby zawierała tylko tłuszcz kakaowy.
- Jeśli masz foremki do pralinek, możesz je wykorzystać. Tylko najpierw musisz je trochę natłuścić, aby krówki wyszły z nich bez problemów.
- Nie podgrzewaj czekolady zbyt długo, najlepiej zdjąć ją z ognia jak są w niej jeszcze drobne kawałki czekolady i mieszać aż do ich rozpuszczenia.
- Czekolada będzie bardzo szybko gęstniała, więc przygotuj wcześniej matchę i ekstrakt waniliowy, aby były pod ręką.
Zostaw komentarz