Czekoladki z zieloną herbatą matcha

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego przepisu. Przygotujesz z niego prawie pół kilograma miękkich czekoladek matcha, które zawsze wychodzą i smakują rewelacyjnie. Niezbędnym składnikiem jest dobrej jakości matcha (tego akurat nie trzeba wyjaśniać) oraz czekolada. Wybierając w sklepie białą czekoladę zwróć szczególną uwagę na jej skład – dobra czekolada zawiera w sobie wyłącznie tłuszcz kakaowy. Gdy już będziesz miał/a te dwa kluczowe składniki, zaopatrz się jeszcze w mleko skondensowane, masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki (z wyjątkiem matchy i ekstraktu) umieść w rondelku i delikatnie podgrzej, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, zestaw rondelek z ognia, dodaj matchę i ekstrakt, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotową polewę wylej do formy, wstaw do lodówki i po nocy pokrój w kostkę. Otrzymasz w ten sposób przepyszne matchowe fudge.

czekoladki z herbatą matcha

Czekoladki z zieloną herbatą matcha

Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Deser

Akcesoria

  • forma o wymiarach 24×24 cm
  • papier do pieczenia lub śniadaniowy

Składniki
  

  • 250 ml skondensowanego mleka
  • tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka masła 82%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżeczki herbaty matcha (płaskie)

Sposób przygotowania
 

  • Formę wyłóż papierem.
  • Czekoladę połam na drobne kawałki.
  • W rondelku umieść mleko skondensowane, masło i czekoladę. Całość zacznij podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
  • Do masy czekoladowej wlej ekstrakt waniliowy i przesiej matchę.
  • Całość dokładnie wymieszaj i wylej do wcześniej przygotowanej formy.
  • Formę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Wyciągnij formę z lodówki i potnij masę w kostkę.

Porady

  • Kupując czekoladę warto zwrócić uwagę na jej skład, aby zawierała tylko tłuszcz kakaowy.
  • Jeśli masz foremki do pralinek, możesz je wykorzystać. Tylko najpierw musisz je trochę natłuścić, aby krówki wyszły z nich bez problemów.
  • Nie podgrzewaj czekolady zbyt długo, najlepiej zdjąć ją z ognia jak są w niej jeszcze drobne kawałki czekolady i mieszać aż do ich rozpuszczenia.
  • Czekolada będzie bardzo szybko gęstniała, więc przygotuj wcześniej matchę i ekstrakt waniliowy, aby były pod ręką.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Szyszki z ryżu preparowanego...

Kiedyś w sklepach bez problemu mogliśmy kupić ciepłe lody lub szyszki z ryżu...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!