Kulki kokosowo-migdałowe
Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą masło, cukier puder, mleko w proszku, podprażone wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Następnie pozostaje już tylko ulepić kulki o średnicy nieco mniejszej niż orzech włoski. Same kulki są dość zapychające i nie da się zjeść ich zbyt dużo, więc z powodzeniem można przygotować masę z połowy poniższych składników.
Kulki kokosowo-migdałowe
Akcesoria
- szklanka = 250 ml
Składniki
- 3 szklanki mleka w proszku
- ⅔ szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 120 g wiórek kokosowych
- 40 g zmielonych migdałów
- 3 krople olejku migdałowego
Sposób przygotowania
- ⅓ margaryny rozpuść na patelni.
- Na patelnię z margaryną wysyp wiórki kokosowe, wymieszaj i podsmaż aż będą złotobrązowe. UWAGA! Pamiętaj, aby je co pewien czas zamieszać, ponieważ wiórki łatwo się przypalają.
- Gotowe wiórki odstaw do ostygnięcia.
- Pozostałą margarynę ucieraj z przesianym cukrem pudrem aż zbieleje.
- Do margaryny dodaj olejek, mleko w proszku i ucieraj do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodaj ostudzone wiórki kokosowe, zmielone migdały i wymieszaj.
- Z masy uformuj kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego i wstaw do lodówki na całą noc.
Porady
- Mleko w proszku można zastąpić granulowanym, ale wtedy trzeba będzie znacznie dłużej ucierać masę.
Zostaw komentarz