Szyszki z ryżu preparowanego i krówek
Kiedyś w sklepach bez problemu mogliśmy kupić ciepłe lody lub szyszki z ryżu preparowanego. Teraz spotyka się je znacznie rzadziej, głównie w mniejszych sklepikach na przedmieściach albo mniejszych miejscowościach. O ile zrobienie w domu ciepłych lodów wymaga odrobiny wprawy, tak szyszki może przygotować nawet małe dziecko. W rondelku wystarczy rozpuścić krówki wraz z margaryną i mlekiem, a następnie dodać do nich ryż preparowany, wymieszać i ulepić kulki. Następnie odstawia się je na parę godzin, aby lepiej się połączyły.
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek
Składniki
- ½ kg krówek
- ⅓ kostki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 150 g ryżu preparowanego
Sposób przygotowania
- Krówki pokrusz i wrzuć do rondelka.
- Do cukierków dodaj margarynę i mleko.
- Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu. UWAGA! Cały czas pamiętaj o mieszaniu jego zawartości.
- Gdy krówki się rozpuszczą, zdejmij rondelek z ognia, dodaj kakao i wymieszaj.
- Na koniec dodaj ryż preparowany i ponownie wymieszaj.
- Gdy masa lekko ostygnie, zacznij formować z niej kulki.
Porady
- Jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać do masy krówkowej kakao. Przy dwóch łyżkach szyszki są bardzo czekoladowe, przy jednej są krówkowo-czekoladowe.
Zostaw komentarz