Jagodowy sernik na zimno
Każdy deser z dodatkiem jagód smakuje doskonale i jeszcze lepiej się prezentuje. Dlatego jeśli znudziły Ci się klasyczne jagodzianki lub muffinki, możesz spróbować zrobić sernik na zimno z jagodami. Zrobiony na bazie poniższego przepisu nie jest zbyt słodki, więc można go zjeść znacznie więcej niż się powinno.
Jagodowy sernik na zimno
Akcesoria
- forma o średnicy 24cm
Składniki
Spód
- 120 g herbatników
- 90 g masła
- 2 łyżki kakao
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 85 g cukru pudru
- 400 ml świeżych jagód
Do dekoracji
- 1 transparentna galaretka
- jagody lub borówki
Sposób przygotowania
Spód
- Herbatniki rozkrusz ręcznie lub przy użyciu malaksera.
- Na patelni rozpuść masło.
- Do herbatników dodaj kakao i masło, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Ciasteczkową mieszanką wyłóż spód formy i wstaw do lodówki.
Masa serowa
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
- Jagody umyj i zblenduj na jednolitą masę.
- Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ser w wiaderku, a następnie całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Żelatynę rozpuść i cienkim strumieniem wlewaj do masy serowej, cały czas ją miksując.
- Gotową masę podziel na 3 części – jedną zostaw białą, do drugiej dodaj ⅓ zmiksowanych jagód, a do trzeciej resztę owoców i dokładnie wymieszaj.
- Na kruchy spód wyłóż najciemniejszą masę, na nią jaśniejszą, a białą zostaw na samą górę.
- Wstaw sernik do lodówki aby stężał.
Wierzch
- Przygotuj galaretkę zgodnie z zaleceniami producenta i odstaw do ostygnięcia.
- Owoce umyj, osusz i ułóż na górze sernika.
- Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć, wylej ją na wierzch sernika.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
Porady
- Masy serowej nie musisz dzielić na części, jagody możesz dodać do całości i zmiksować.
- Jeśli chcesz mieć równe warstwy – należy zostawić najwięcej białej masy, a najmniej powinno być tej do której dojdzie najwięcej jagód.
- Jeśli chcesz mieć na wierzchu mniej owoców, a więcej galaretki pamiętaj o tym, aby wylać na wierzch cienką warstwę galaretki i wstawić do lodówki, aby stężała. Dopiero potem należy wlać resztę. Dzięki temu owoce nie wypłyną i zostaną tam gdzie były położone.
Zostaw komentarz