Jagodowy sernik na zimno

jagodowy sernik na zimno

Każdy deser z dodatkiem jagód smakuje doskonale i jeszcze lepiej się prezentuje. Dlatego jeśli znudziły Ci się klasyczne jagodzianki lub muffinki, możesz spróbować zrobić sernik na zimno z jagodami. Zrobiony na bazie poniższego przepisu nie jest zbyt słodki, więc można go zjeść znacznie więcej niż się powinno.

jagodowy sernik na zimno

Jagodowy sernik na zimno

Przygotowanie 40 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 12 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24cm

Składniki
  

Spód
  • 120 g herbatników
  • 90 g masła
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 85 g cukru pudru
  • 400 ml świeżych jagód
Do dekoracji
  • 1 transparentna galaretka
  • jagody lub borówki

Sposób przygotowania
 

Spód
  • Herbatniki rozkrusz ręcznie lub przy użyciu malaksera.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Do herbatników dodaj kakao i masło, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Ciasteczkową mieszanką wyłóż spód formy i wstaw do lodówki.
Masa serowa
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Jagody umyj i zblenduj na jednolitą masę.
  • Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ser w wiaderku, a następnie całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Żelatynę rozpuść i cienkim strumieniem wlewaj do masy serowej, cały czas ją miksując.
  • Gotową masę podziel na 3 części – jedną zostaw białą, do drugiej dodaj ⅓ zmiksowanych jagód, a do trzeciej resztę owoców i dokładnie wymieszaj.
  • Na kruchy spód wyłóż najciemniejszą masę, na nią jaśniejszą, a białą zostaw na samą górę.
  • Wstaw sernik do lodówki aby stężał.
Wierzch
  • Przygotuj galaretkę zgodnie z zaleceniami producenta i odstaw do ostygnięcia.
  • Owoce umyj, osusz i ułóż na górze sernika.
  • Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć, wylej ją na wierzch sernika.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki.

Porady

  • Masy serowej nie musisz dzielić na części, jagody możesz dodać do całości i zmiksować.
  • Jeśli chcesz mieć równe warstwy – należy zostawić najwięcej białej masy, a najmniej powinno być tej do której dojdzie najwięcej jagód.
  • Jeśli chcesz mieć na wierzchu mniej owoców, a więcej galaretki pamiętaj o tym, aby wylać na wierzch cienką warstwę galaretki i wstawić do lodówki, aby stężała. Dopiero potem należy wlać resztę. Dzięki temu owoce nie wypłyną i zostaną tam gdzie były położone.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!