Trufle śliwkowo-orzechowe
Obecnie trwa moda na zdrowe i słodkie przekąski, które coraz częściej wypierają tradycyjne słodycze. Poniżej znajdziesz przepis na trufle śliwkowo-orzechowe, które mogą być nazywane kulkami mocy i zastąpić wszelkie batoniki w stylu „raw”.
Trufle śliwkowo-orzechowe
Składniki
- 200 g suszonych śliwek
- 150 g orzechów włoskich
- 1 szklanka czarnej kawy
- 80 g kakao
Sposób przygotowania
- Suszone śliwki zalej świeżo zaparzoną kawą i odstaw na 30 minut.
- Orzechy przebierz i usuń wszystkie łupinki, a następnie zmiel w malakserze.
- Do orzechów dodaj 50 g kakao, odciśnięte z kawy śliwki i zblenduj całość na gładką masę.
- Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczaj w pozostałym kakao.
Zostaw komentarz