Trufle śliwkowo-orzechowe

trufle śliwkowo-orzechowe

Obecnie trwa moda na zdrowe i słodkie przekąski, które coraz częściej wypierają tradycyjne słodycze. Poniżej znajdziesz przepis na trufle śliwkowo-orzechowe, które mogą być nazywane kulkami mocy i zastąpić wszelkie batoniki w stylu „raw”.

trufle śliwkowo-orzechowe

Trufle śliwkowo-orzechowe

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Deser
Porcje 15 trufli

Składniki
  

  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 80 g kakao

Sposób przygotowania
 

  • Suszone śliwki zalej świeżo zaparzoną kawą i odstaw na 30 minut.
  • Orzechy przebierz i usuń wszystkie łupinki, a następnie zmiel w malakserze.
  • Do orzechów dodaj 50 g kakao, odciśnięte z kawy śliwki i zblenduj całość na gładką masę.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczaj w pozostałym kakao.

Podobne przepisy

Dietetyczny baton kokosowy

Jesteś na diecie ale masz ochotę na coś słodkiego? Poniżej znajdziesz przepis na...

Dietetyczne ciasto

Gdy sezon truskawkowy w pełni warto z tego korzystać. Truskawki są słodkie,...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!