Dietetyczne ciasto truskawkowe

dietetyczne ciasto truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni warto z tego korzystać. Truskawki są słodkie, niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, a w dodatku smakują wyśmienicie. Warto je wykorzystywać do robienia słodkich i dietetycznych lodów, deserów, koktajli ale i ciast. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto truskawkowe, które jest bardzo proste do wykonania. Nie zastąpi ono klasycznego ciasta ucieranego z truskawkami, ale jest jego zdrowszą alternatywą.

dietetyczne ciasto truskawkowe

Dietetyczne ciasto truskawkowe

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto
Porcje 16 porcji

Składniki
  

  • 1 szklanka mąki pszennej 130 g
  • ½ szklanki mąki owsianej 60 g
  • 1 jajko
  • 2 banany 300 g
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki erytrytolu 30 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g truskawek

Sposób przygotowania
 

  • Banany obierz i zblenduj na jednolitą masę.
  • Jajko ubij z erytrytolem, dodaj olej i zblendowane banany.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajeczno-bananowej i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 180°C.
  • Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń z nich szypułki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrojone ułóż na wierzchu ciasta.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut.

Podobne przepisy

Dietetyczny baton kokosowy

Jesteś na diecie ale masz ochotę na coś słodkiego? Poniżej znajdziesz przepis na...

Trufle śliwkowo-orzechowe

Obecnie trwa moda na zdrowe i słodkie przekąski, które coraz częściej wypierają...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!