Dietetyczne ciasto truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni warto z tego korzystać. Truskawki są słodkie, niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, a w dodatku smakują wyśmienicie. Warto je wykorzystywać do robienia słodkich i dietetycznych lodów, deserów, koktajli ale i ciast. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto truskawkowe, które jest bardzo proste do wykonania. Nie zastąpi ono klasycznego ciasta ucieranego z truskawkami, ale jest jego zdrowszą alternatywą.

Dietetyczne ciasto truskawkowe
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej 130 g
- ½ szklanki mąki owsianej 60 g
- 1 jajko
- 2 banany 300 g
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki erytrytolu 30 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g truskawek
Sposób przygotowania
- Banany obierz i zblenduj na jednolitą masę.
- Jajko ubij z erytrytolem, dodaj olej i zblendowane banany.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajeczno-bananowej i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 180°C.
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń z nich szypułki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrojone ułóż na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut.
Zostaw komentarz