Orzeszki z nadzieniem czekoladowym

ciastka orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Orzeszki znane są nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach. Jeśli nawet nie do końca przypominają nasze ciasteczka przygotowywane na Boże Narodzenie, to mają podobną budowę – na zewnątrz ciasto, a wewnątrz ulubione nadzienie. Dobrym przykładem azjatyckich orzeszków jest hodu-gwaja z Korei Południowej. Ich ciasteczka mają ciasto zrobione z obranych i posiekanych orzechów włoskich oraz mąki. Natomiast nadzienie stanowi pasta anko. U nas popularne jest ciasto kruche oraz nadzienie czekoladowe (również na bazie mleka w proszku), przypominające Nutellę albo z masy kajmakowej. Obie wersje łączy jedno – przygotowuje się je w specjalnych formach, które kształtem przypominają orzechy włoskie. Jeśli nie masz w domu starej, rosyjskiej formy to możesz zaopatrzyć się w specjalny opiekacz z wymiennymi płytami lub kupić aluminiowe foremki i upiec połówki orzeszków w piekarniku.

ciastka orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Ciasteczka
Porcje 100 orzeszków

Akcesoria

  • forma do pieczenia orzeszków

Składniki
  

Ciasto
  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
Czekoladowe nadzienie
  • 200 g śmietany 18%
  • ½ kg cukru (drobnego)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania
 

Ciasto
  • Z wszystkich składników zagnieć ciasto.
  • Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy mniej więcej 1 centymetra. U mnie na jedną kulkę potrzeba mniej więcej ⅓ łyżeczki ciasta.
  • Rozgrzej formę.
  • Gdy forma będzie nagrzana, we wgłębieniach umieść po jednej kulce ciasta i dociśnij.
  • Po minucie połówki orzeszków powinny być gotowe. W zależności jaką formą dysponujesz, możesz ją otworzyć i sprawdzić czy orzeszki się nie przypalają. Możesz też obrócić formę, aby przypiekły się z drugiej strony.
  • Gotowe połówki odłóż do ostygnięcia.
Nadzienie
  • Wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj.
  • Następnie podgrzewaj masę kakaową, cały czas mieszając.
  • Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając.
  • Gotową masę odstaw do ostygnięcia.
Łączenie orzeszków
  • Gdy masa czekoladowa będzie chłodna, można zacząć łączenie orzeszków.
  • Weź jedną połówkę orzeszka i wypełnij go masą czekoladową, analogicznie postąp z drugą połówką. Następnie je złącz.
  • Gotowego orzeszka odłóż na bok, aby się połączył.

Porady

  • Jeśli połówki orzeszków za mocno się przypiekły, albo nie mają takiego kształtu jak powinny, można z nich zrobić bajaderkę.
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche, można do niego dodać 1 łyżkę śmietany 18%.

Podobne przepisy

Cynamonki z ciasta...

Jedne z najszybszych ciastek do zrobienia, oczywiście o ile korzystamy z gotowego ciasta...

Pierniczki

Święta bez zapachu piernika praktycznie nie istnieją. Na tydzień przed świętami...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!